7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Snitel de pui cu ciuperci

Snitel de pui cu ciuperci

Snitelul, unul dintre preparatele remarcabile ale bucatariei austriece, reprezinta intotdeauna un rasfat regesc pentru zona Banatului, o reteta populara, savuroasa si usor de pregatit. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Pestera formata cu mai mult de 5 milioane de ani in urma, deschisa turistilor

Pestera formata cu mai mult de 5 milioane de ani in urma, deschisa turistilor

Saptamana aceasta, una din cele 16 de pesteri de mulaj, unice in Romania, a fost deschisa turistilor. Reprezentantii Salvamont Salvaspeo din Targu Mures, Consiliul Judetean Mures si Asociatia Natura 2000 au inaugurat marti un traseu turistic catre pestera "Casoaia lui Ladas" de pe Valea Muresului Superior, in Defileul Toplita-Deda. Aflata intre Rastolita si Lunca Bradului, la extremitatea estica a comunei Androneasa, in locul numit de localnici "Casoaia", pestera s-a format in roca vulcanica in perioada activa a Vulcanului Calimani-Gurghiu, in tipul Pliocenului, adica acum peste 5 milioane de ani.

Potrivit specialistilor, pesterile de mulaj au aparut ca urmare a scurgerii lavei peste padure, cand trunchiurile copacilor s-au solidificat, iar in timp, in urma actiunii apei, au putrezit si au fost spalate din roca vulcanica, astfel ca au ramas pesterile de mulaj, care pot avea dimensiuni cuprinse intre 40 si 80 m lungime si un diametru de pana la 2,4 m. In Europa, astfel de pesteri mai exista in Slovacia si Ungaria, iar in lume se intalnesc in Japonia si SUA (Insulele Hawaii).

Primele pesteri de mulaj au fost descoperite in Romania aici, pe Valea Muresului, in zona Salard - Androneasa, majoritatea in partea Muntilor Calimani, iar din anul 2000 si pe partea Muntilor Gurghiu. Pana astazi, sunt cunoscute aproape 100 de astfel de formatiuni, din care doar 16 pot fi numite pesteri, datorita dimensiunilor, restul fiind formatiuni pseudo-carstice, insa pana acum nu au fost accesibile publicului, pentru evitarea deteriorarii lor.

Aflata la o altitudine de 704 m, pestera "Casoaia lui Ladas" are intrarea de 2 m inaltime si o deschidere de 15. Este o cavitate polietajata, cu o dezvoltare de 78 m si o denivelare de 4 m, fiecare dintre nivele avand o intrare proprie. Lucrarile de amenajare au constat in realizarea traseului de circa 3-4 km de la drumul principal, care porneste de langa restaurantul Androneasa si poate fi parcurs in cca. 1 ora, ajungandu-se si la un punct de belvedere, de unde poate fi admirat Defileul Muresului. "Acest traseu turistic este deosebit, fiindca turistii pot accesa o pestera de mulaj care este unica in Romania, fiind o pestera in roca vulcanica", precizeaza comunicatul Serviciului Public Judetean Salvamont Salvaspeo din Targu Mures.

In judetul Mures sunt 42 de trasee montane omologate, iar traseul turistic "Casoaia lui Ladas" reprezinta cel de al 43-lea. Conform reprezentantilor Serviciului Salvamont Mures, in urmatoarea perioada se preconizeaza amenajarea celei de-a doua pesteri in scop turistic. Pestera "Casoaia lui Ladas" este protejata de catre Federatia Romana de Speologie si de Natura 2000.

Sursa poza: descopera. ro

 



"Pestera formata cu mai mult de 5 milioane de ani in urma, deschisa turistilor" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Pestera formata cu mai mult de 5 milioane de ani in urma, deschisa turistilor COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania