7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Cea mai rapida friptura dintre toate. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)

Replica Romaniei la cutremurul din Japonia

Replica Romaniei la cutremurul din Japonia

In urma terorii generate de cutremurele devastatoare din Japonia, ale caror trimiteri apocaliptice se citesc pe buza gandului fiecaruia, nu se poate sa nu se fi iscat intrebarea, "oare la noi pe cand?". Dar nu am apucat sa ne intrebam bine, ca am si primit replica din Banat.



La intrebarea in sine, in general nu se prea stie daca se stie sau nu raspunsul. Se marseaza sustinut pe ideea ca nu se poate anticipa, desi rusii si chiar japonezii care au patit-o, afirmau altceva.



Dar daca s-ar sti dinainte, in timp realmente util, de ce nu s-ar avertiza populatia pentru a se putea lua oarece masuri, neintarziat? Sa fie oare singurul motiv, "evitarea efectelor panicii"? Dar oare sa fie panica dinainte, mai mare si cu consecinte mai grave decat cea de dupa?!



Desi profeti, clarvazatori, trimisi ai Domnului au incercat sa previna, nu au reusit sa aduca decat increderea si certitudinea "locului promis in rai".



Observatorul Seismologic Vrancea, Vrancioaia. Anticiparea cutremurului



Autoritatea in domeniu raman tot centrele seismologice, ca cel de la Vrancioaia, la care se alatura alte observatoare, care isi suprapun datele, la Institutul National pentru Fizica Pamantului. Important este cel de la Cheia, aflat la o altitudine de 1350 m si dotat cu un echipament performant de prezicerea cutremurelor, bazat pe variatia campului magnetic sau cel de la Plostina, in directa legatura cu Vrancioaia, care are senzori situati la 30-40 adancime.



Observatorul Seismologic "Dr.Cornelius Radu" de la Vrancioaia, a sesizat constiincios, dar din pacate neputincios, intreg fenomenul din Japonia, pe tot parcursul desfasurarii acestuia.



La toate sectiile seismice, seismografele functioneaza continuu, inregistrand cea mai mica miscare din interiorul pamantului, dar se pare ca tot nu este de ajuns, pentru a afla despre iminenta unui cutremur, din vreme.



Insa solutii se gasesc, iar cea mai la indemana, veche de cand lumea, este observarea animalelor, directie catre care Observatorul de la Vrancioaia se specializeaza, data fiind stringenta nevoii de anticipare.



Cercetarea presupune supravegherea comportamentului vietuitoarelor, cu camere de luat vederi. Cele mai expresive manifestari, legate de cutremur sunt ale pestilor care sar din acvariu, ale papagalilor care sunt agitati sau posomorati, cu numai doua ore inaintea cutemurului sau ale sobolanilor, care pot anunta cutremurul cu 7-8 ore inainte.



Zonele cele mai predispuse la cutremur, din Romania



Dar daca nu stim cand, macar sa aflam unde si de ce.



De-a lungul timpului, s-au dovedit active mai multe zone epicentrale, precum regiunea Vrancea (cap de lista!), zona Fagaras-Campulung, zona Banat, Dobrogea si platforma continentala a Marii Negre, Crisana, Maramures, Podisul Transilvaniei si Campia Romana. De asemenea, cu exteriorizari mai putin spectaculoase, au avut loc infiorari ale pamantului si in Oltenia, Bucovina si unele regiuni subcarpatice. Moldova si Muntenia, spre deosebire de Transilvania, au avut parte de mai multa animatie, de-a lungul timpului.



Dar Romania resimte si seisme produse in afara granitelor sale, dinspre Ucraina, Peninsula Balcanica (Serbia, Bulgaria, Grecia, Macedonia), chiar si Turcia.



Zona cea mai activa este de departe Vrancea, fiind responsabila cu peste 90% din cutremurele produse, dintre care si cele mai devastatoare. Fenomenul seismic este aproape permanent in Vrancea, din cauza situarii sale la contactul mai multor placi si subplaci tectonice foarte dinamice.



Spre deosebire de Vrancea, unde se produc cutremure cu focar adanc, in celelalte regiuni au loc zgaltaituri de mica adancime si cu magnitudini mai mici, insa care se pot resimti destul de puternic, local, cauza reprezentand-o fracturile in scoarta terestra.



Comparativ cu alte tari, activitatea seismica a Romaniei este una moderata, insa nu fara insemnatate, multe localitati riscand pagube majore, dar in special Bucurestiul, considerat a fi una dintre capitalele cu cel mai ridicat grad de risc seismic.



Dar fara panica!



Ce am face daca am afla cu o zi inainte? Am crede? Am pleca de-acasa? Am lua masuri? Poate, insa ce ne-o fi scris...



Larisa Bracea

Etichete: cutremur vrancea observator seismologic vrancioaia anticipare seism cutremur romania

"Replica Romaniei la cutremurul din Japonia" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Replica Romaniei la cutremurul din Japonia COMENTARII (1):

fb_avatar
Mirciulescu

am trait cutremurul din '77, locuiam la etajul 10 in Drumul Taberei=Bucuresti, mi-am zis atunci ca este sfarsitul. dar, nu a fost. in schimba am umblat in acea noapte, impreuna cu fratele meu, prin tot bucurestiul, ai am vazut imagini apocaliptice. nu voi uita niciodata acea noapte si nici zilele care au urmat, deoarece treceam zilnic, catre si de la serviciu, pe langa o zona unde cazuse un bloc (continental). nu imi mai doresc sa mai traiesc asemenea momente.
sunt impresionata foarte mult de ceea ce s-a intamplat in japonia, cu atat mai mult ca acei oameni nu aveau ce sa faca, cum sa se salveze de tsunami. probabil ca nici nu stiau, multi, ca va veni acesta.
politica societatii, in general, indiferent de tara, este de a nu alarma populatia, de a nu crea panica.
eu, personal, nu cred ca as vrea sa stiu dinainte, pt ca nu as sti unde sa ma duc, ce sa fac.
avand in vedere faptul ca la un cutremur peste 8 scoarta pamantului se rupe, nu ai unde sa te duci, nicaieri nu esti in siguranta. deci, ajungi sa spui "cum vrea Dumnezeu".



Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania