7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Midii la cuptor

Midii la cuptor

Midiile se numara printre cele mai convenabile fructe de mare, fiind si usor de gatit, dar si accesibile ca pret. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
9.5/10 din 2 voturi

Cazanele necuratului, mai aproape decat credem: Balta Dracului arde in mijlocul unui oras din Romania

Cazanele necuratului, mai aproape decat credem: Balta Dracului arde in mijlocul unui oras din Romania

Toate drumurile din "orasul acrisor" Covasna duc spre un obiectiv pe cat de rar pe atat de fascinant. Chiar in inima statiunii, in mijlocul parcului central, se afla si astazi un monument al naturii unicat, cunoscut sub numele de Balta Dracului. Pe scurt, este vorba despre o groapa la fundul careia au loc eruptii permanente ale bulelor de namol. O groapa speciala, spun localnicii, unde apa pare ca fierbe fara incetare, iar sursa de "foc" o reprezinta chiar cazanele necuratului.

Balta Dracului si-a dechis pentru prima data "portile" in anul 1881, avand numele de "Pokolsar Furdointezet". Initial, aceasta a fost folosita pentru tratament, orasul fiind astfel inclus pe lista statiunilor balneo-climaterice. Covasna si-a primit, de altfel, numele tocmai datorita apelor sale minerale. Numele orasului vine de la cuvantul slavon "cvaz", care inseamna "acru-acrisor".
Emanatii carbogazoase
Bulele in eruptie nu sunt de fapt decat niste degajari puternice de dioxid de carbon. Gazele emanate ating o puritate maxima de 98%.

Emanatiile carbogazoase au o stransa legatura cu procesele vulcanice care s-au produs in trecut in regiunea Harghita-Calima. Intregul proces are loc in ciuda faptului ca vulcanii stinsi se afla la zeci de kilometri departare, in capatul nord-vestic al Depresiunii Brasov.

In anii 1700, se pare ca acest fenomen se producea mai spre nord. Ulterior, acesta s-a mutat in mod misterios in centru, lasand in vechiul loc "Mica Balta a Dracului".
Mofete vindecatoare
Gazele emanate sunt acumulate in spatii special amenajate, care sunt denumite mofete. Acestea constituie un factor natural perfect pentru tratarea mai multor boli reumatologice sau gastrice, dar in special a afectiunilor care au legatura cu aparatul cardio-vascular.

In prezent, Covasna este una dintre cele mai renumite statiuni balneo-climaterice din tara pentru tratarea afectiunilor cardio-vasculare. Orasul are peste zece hoteluri, nenumarate pensiuni, baze de tratament moderne, precum si un spital de profil cardiologic.
"Aghiazma" naturala
Balta Dracului se afla chiar in Parcul Covasna din centrul orasului. Obiectivul este prevazut cu un grilaj de metal ridicat pentru prevenirea accidentelor. Deasupra lui se afla o flacara simbolica realizata tot din metal.

In apropierea micului vulcan se afla mai multe izvoare minerale permanente, de unde vizitatorii isi pot umple recipiente cu "potiunea" magica, privita deja ca o "aghiazma" naturala.

Dupa mai multe eruptii produse in secolul al XIX-lea, cea mai mare fiind in anul 1837, vulcanul Balta Dracului este in prezent complet inofensiv. Ultima mare eruptie a avut loc in anul 1984.
Ionut Vasilescu

Etichete: Balta Draculu Covasna mofete

"Cazanele necuratului, mai aproape decat credem: Balta Dracului arde in mijlocul unui oras din Romania" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Cazanele necuratului, mai aproape decat credem: Balta Dracului arde in mijlocul unui oras din Romania COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania