7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Dulceata de mure

Dulceata de mure

Cu un praf de scortisoara, cuisoare si putin suc de lamaie, dulceata de mure are un gust excelent, putand fi servita ca atare sau folosita drept ingredient in prepararea unor deserturi diverse. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
9.7/10 din 3 voturi

Istoria Palatului Cantacuzino din Floresti

Istoria Palatului Cantacuzino din Floresti

Una dintre cele mai frumoase constructii din Romania, din pacate lasata in uitare, este palatul lui Grigore Cantacuzino (zis Nababul) din Floresti, judetul Prahova. Denumit si Micul Trianon, palatul este monument istoric.

Palatul Cantacuzino a fost construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino pentru nepoata sa, Alice, fata celui de-al treilea fiu al sau, Mihail Cantacuzino. Proiectul pentru aceasta contructie a fost inspirat din arhitectura palatului Micul Trianon, situat in gradina Palatului Versailles din Franta.

Scumpul Palat al Domnitei 

Palatul a fost construit din caramida, pe 3 nivele, si placat pe exterior cu travertin. La parter avea 15 incaperi si era cunoscut initial sub numele de Palatul Domnitei.

Materialele folosite la construirea acestui edificiu au fost unele extrem de pretioase pentru acea vreme. Pentru finisajele exterioare, spre exemplu, s-a folosit calcarul alb de Albesti, considerat atunci la fel de pretios precum marmura.

In fata palatului a fost amenajata si o piscina, a carei forma se poate distinge si astazi si unde pictorialele ar fi putut arata cu totul altfel daca ar fi fost intreaga.

Sanatoriu nefinalizat

Lucrarile la palat au inceput in 1911. Doi ani mai tarziu, acestea au fost sistate o data cu moartea lui Grigore Cantacuzino de pneumonie. Fiul Nababului a incuiat atunci palatul, astfel ca finisajele interioare nu au mai fost finalizate. A urmat apoi o degradare treptata a palatului.

Cele doua Razboaie Mondiale, precum si cutremurul din 1940 si-au pus amprenta pe palatul din Floresti. Alice Cantacuzino a reusit insa in 1945 sa treaca edificiul sub protectia Comisiunii Monumentelor Istorice.

Dupa nationalizare, proprietatea a fost preluata de stat. Comunistii au transformat-o intai intr-o unitate de dresaj canin. Dupa 1965, pe domeniu s-a infiintat un sanatoriu TBC.  

Dupa Revolutie, palatul a fost retrocedat urmasilor Nababului, care l-au vandut in 2009 lui Radu Tudorache, primul consultant al Google in Romania.

Etichete: Micul Trianon palat Grigore Cantacuzino Nababul

"Istoria Palatului Cantacuzino din Floresti" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Istoria Palatului Cantacuzino din Floresti COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania