7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Mancare de gutui

Mancare de gutui

Gutui gatite in sos caramel. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
9.9/10 din 8 voturi

Marghilomana - celebra cafea romaneasca

Marghilomana - celebra cafea romaneasca

Dupa Primul Razboi Mondial, la Capsa, rafinatii aristocrati se delectau cu "un marghiloman", "doua marghilomanuri" sau "o marghilomana". Avand o intreaga istorie in spate, aceasta denumire care poate parea unora ciudata in zilele noastre, face referire la un tip de cafea considerat specialitate romaneasca. Cu o aroma deosebita, datorata unei retete pe masura, aceasta se fierbea in ibrice asezate pe nisip incalzit cu carbuni si se servea in cesti foarte mici, fara toarta, cunoscute sub numele de "filigeana".

Povestea spune ca Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic, jurist, lider conservator si unul dintre cei mai mari mosieri ai tarii, era un mare amator de cafea. Intr-o zi, cand se afla la vanatoare, a cerut sa i se faca una. Nefiind pregatit cu toate cele trebuincioase unei cafele, valetul a improvizat, punand, in loc de apa, coniac. Astfel s-a nascut "marghilomana". Intr-o alta versiune, aceasta cafea ar fi fost inventata de un birtas sau cafegiu pe nume Marghiloman, care, cu ocazia unei vizite a regelui Carol la Sulina, i-a preparat acestuia o cafea cu rom, fiindca apa proaspata, adusa pe atunci in butoaie de pe niste canale ale Dunarii in care era mai curata si mai limpede, nu sosise inca la cafenea. Regele a remarcat gustul cafelei si a dorit sa cunoasca persoana care a preparat-o, denumind cafeaua dupa numele birtasului.

"Marghilomana" este, de fapt, o cafea turceasca, fiarta cu rom sau coniac. Astazi, exista mai multe feluri de a prepara aceasta cafea, nelipsita din toate fiind una dintre cele doua licori. Daca vreti sa stiti cum se prepara, va spunem noi: la foc mic, se pun la fiert intr-un ibric 100 ml de coniac si doua lingurite de zahar. Cand amestecul da in clocot, se adauga si trei lingurite de cafea. Se trage ibricul, se acopera si, dupa circa 2-3 minute, cand cafeaua cade la fund, licoarea rezultata se pune intr-o ceasca. Un alt mod de preparare consta intr-o ceasca cu apa, care se pune la fiert, tot in ibric, cu o lingurita de zahar. Cand apa da in clocot, se adauga romul si cafeaua. Se serveste fierbinte, cu un trabuc fin.

Savoarea si aburii ei aromati va vor purta, cu siguranta, in vremurile de demult, la Hanul lui Manuc, in "Sala Domneasca", unde aveau loc baluri mascate si serate mondene, la care se serveau platouri cu peste sau cu felii de friptura rece de mistret, insotite de vin alb sec si vin negru, iar cafeaua Marghiloman era la mare cinste.

Andreea Milici



"Marghilomana - celebra cafea romaneasca" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Marghilomana - celebra cafea romaneasca COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania