7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Salata de varza acra cu mere si morcovi

Salata de varza acra cu mere si morcovi

O salata gustoasa si usor de preparat. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 3 voturi

Ochiul de smarald inchis in piatra - pestera Lacul Verde

Ochiul de smarald inchis in piatra - pestera Lacul Verde

Pestera Lacul Verde si-a capatat denumirea dupa culoarea intensa a lacului pe care il ascunde intre peretii sai de stanca – un ochi de apa de circa 10 metri patrati, dar cu o adancime care atinge in unele puncte chiar si 3 metri. Denumita si Pestera cu Lac, aceasta este situata in peretele vestic al Muntelui Stogsoare, la o altitudine absoluta de circa 990 metri si relativa de 140 metri fata de talvegul vaii raului Cheia, in versantul stang al Ogasului Ursului, din Muntii Capatanii, Masivul Buila – Vanturarita.

Monument al naturii, pestera Lacul Verde este una dintre cele mai apreciate si vizitate pesteri din zona, adapostind puncte fosilifere si fauna cavernicola de interes. A fost explorata si cartata in anul 1978 de catre Cercul de Speologie "Niphargus" din Ramnicu Valcea.

Intrarea relativ mare, de circa 6x4 metri, este urmata imediat de doua galerii: prima, foarte ingusta, are numai 10 metri lungime, iar cealalta, larga si inalta, are podeaua dreapta, acoperita cu fragmente marunte in primii 15 metri si cu blocuri mari de calcar in rest, prabusite peste vechi concretiuni. Dupa 35  de metri, galeria se ramifica: in dreapta se termina cu trei diverticule scurte, iar in stanga coboara la lacul prins intre peretii unei diaclaze. Cele doua ramificatii, dupa ce imbratiseaza un imens pilier, se reintalnesc in Sala Mare. Ramificatia principala are o panta de 4 metri, iar cea secundara este usor descendenta, neconcretionata si foarte larga (25 de metri).

Prezenta lacului intr-o pestera fosila suspendata in calcare puternic fisurate se explica prin impermealizarea putului galeriei cu argila de decalcifiere. Prin deschiderea unor fisuri, este posibil ca lacul sa se dreneze, ca si cel din Pestera Pagodelor.

Pentru cei care doresc sa viziteze pestera Lacul Verde, calea de acces pleaca din D.N. 64A Ramnicu Valcea - Olanesti, in dreptul satului Cheia se urmeaza, circa 16 kilometri, un drum modernizat si forestier, apoi poteca nemarcata pe malul stang al paraului Cheia, pana in Cheile Cheii. Desi in interiorul pesterii accesul catre lac este ingreunat datorita blocurilor mari de calcar prabusite, nu e necesar totusi un echipament special, ci doar surse de iluminare.



"Ochiul de smarald inchis in piatra - pestera Lacul Verde" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Ochiul de smarald inchis in piatra - pestera Lacul Verde COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania