7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Rulada suceveana cu branza de vaci

Rulada suceveana cu branza de vaci

Rulada cu branza si stafide. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)

Are si natura monumentele ei. Rezervatia Fanatele Clujului

Are si natura monumentele ei. Rezervatia Fanatele Clujului

Nu mai e timp de stat. Poate ca albina dintre petale tocmai a zburat, poate ca roua a trecut, poate ca pasarile imbratisate de pe creanga macesului, tocmai s-au dezbratisat, gazele si-au incetat ritualul, aerul isi schimba cu clipa culoarea, iar norul acela s-a imprastiat. Nu mai zabovi! Vei pierde toate cadrele...

Inarmeaza-te cu aparatul de fotografiat si culege in instantanee intreg universul in freamat, din iarba inalta. Iesi la marginea orasului si aduna bucati de viata ascunsa in detaliu. Pentru asta Fanatele Clujului iti stau la dispozitie.

Rezervatia botanica Fanatele Clujului

Fanatele Clujului este o rezervatie botanica aflata in preajma municipiului Cluj-Napoca, cu o vegetatie specifica zonelor din Asia si Europa rasariteana. Rezervatia este cunoscuta si ca fiind unicul loc din Romania unde traieste vipera de faneata (Vipera ursinii rakosiensis).

Rezervatia ocupa 75.000 m2. Solul bogat in carbonat de calciu, relieful accidentat si climatul placut au dus la dezvoltarea aici, a unei vegetatii de stepa, similara celei din partea sudica a Ucrainei. Au fost identificate 450 unitati sistemice, printre cele mai valoroase numarandu-se xerofilele pontice, cele pontico-mediterane, plantele continental-orientale etc.

Rezervatia Naturala Fanatele Clujului pastreaza un petec din peisajul natural si seminatural dezvoltat in aceasta zona in decursul a mai multor secole. Bogatia acestui loc a captat interesul specialistilor, la inceputul anilor 1900, determinandu-i sa desemneze aici o arie protejata.

Cum ajungi in Fantele Clujului

Drumul cel mai accesibil este cel din cartierul Iris. Strada Valea Fanatelor incepe aproape de intersectia strazii Oasului cu Bulevardul Muncii si urca dealul Gella, prin livezile de stat, ca apoi sa coboare in Valea Calda. De pe coama dealului ne putem bucura de o priveliste inedita: la sud se vede aproape intreg orasul, iar spre nord putem deosebi glimeele (denumite si coparsaie) de pe versantul sudic al dealului Bogomaia.

Mozaicul alcatuit din pajisti si paduri ofera un habitat ideal pentru caprioare, iepuri de camp si bursuci. Daca te apropii foarte incet spre panoul care descrie habitatul lacustru, vei putea observa pasari de balta pe lacul de la poalele glimeei. Vegetatia de stuf si papura ascunde alte specii de pasari, care isi cauta hrana in desis.

Larisa Bracea

Etichete: rezervatii botanice

"Are si natura monumentele ei. Rezervatia Fanatele Clujului" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Are si natura monumentele ei. Rezervatia Fanatele Clujului COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania