7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Ghiveci calugaresc

Ghiveci calugaresc

Delicios amestec de legume proaspete si sanatoase, de gatit mai ales vara, cand e gradina plina. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 2 voturi

Insula Sacalin, un colt din harta raiului

Insula Sacalin, un colt din harta raiului

In largul gurii de varsare a bratului Sfantu Gheorghe, trimisa de curentii marini la joaca, Dunarea cea ghidusa s-a apucat de construit. A inceput cu un fir de nisip, apoi cu o galetusa de nisip, apoi a asezat o intreaga rezervatie de peste 21,000 de hectare - Insula Sacalin. In mirificul Deltei Dunarii, elementul de noutate il constituie pamanturile care apar in fiecare an, grindurile si zatoanele care se inchid, lagunele care se formeaza neincetat.

Dunarea la Sfantu Gheorghe - Delta


Ajunsa in capatul lumii, in satul Sfantu Gheorghe din Delta, Dunarea este foarte nehotarata. Sa inunde japsele? Sa depuna aluviuni si sa colmateze gura de varsare? Sa se lupte cu marea si ca creeze curenti puternici care trag la fund inotatorii imprudenti? Sa intre putin in mare, ducand cu ea aromele , sevele si resturile continentului, indulcind si imblanzind apa marii? Sau sa patrunda in mare secret, cu un debit mic, pe Garla Turceasca si pe Garla de Mijloc, alimentand laguna de langa Insula Sacalin cu apa dulce si proaspata? Pe hartile mai vechi se vede cum au fost odata ca niciodata doua insule, Sacalinul Mare si Sacalinul Mic, insa in timp s-au apropiat si s-au unit, formand Insula Sacalin.

Insula Sacalin este o arie strict protejata din Delta Dunarii, declarata rezervatie a biosferei inca din anul 1938. Accesul este complet interzis, in afara Garzii de Mediu si a cercetatorilor. Fiind totusi, in imediata vecinatate a satului Sfantu Gheorghe, insula este vizitata si de turisti.

De ce sa vizitati Insula Sacalin

Plutind lin pe Garla de Mijloc, lotcile transporta amatori de peisaje, plante, pasari si liniste. Din mersul barcii, se vad nuferii galbeni de pe canal, cu ale lor tulpini lungi de 3 metri. Tot din mers se vad plantele acvatice de sub apa si bancurile de pesti. La intrarea de pe canal in laguna ne intampina pelicanii care plutesc batraneste pe undele linistite.

Pe insula Sacalin se afla 229 de specii de pasari si o mare varietate mamifere si reptile. Aici este cea mai importanta zona de cuibarit si iernare a pelicanilor creti si a chirelor de mare. In largul marii cresc moruni, iar in apa cresc plante rare precum varza de mare si canarul baltii.

Urme pe nisipul Rezervatiei Sacalin

Turistii care pasesc pe insula o vor face pe cel mai nou pamant al Romaniei, care inca nici nu este desenat pe harta, intrucat creste cu fiecare metru cub de Dunare. Cresterea este atat de rapida, incat dupa 10 ani peisajul se transforma, insula creste si se ingroasa ca un aluat. In largul insulei, in mare, o cocoasa mare de nisip sta ascunsa sub 5 cm de apa. Daca te incumeti sa inoti pana acolo, vei fi intrat 100 de metri in mare si vei putea face plaja acolo, in mijlocul apei.

Sa nu uitam ca insula este rezervatie cu acces limitat. Nu lasati locul altfel decat l-ati gasit si nu adunati alte amintiri decat fotografiile.
 



"Insula Sacalin, un colt din harta raiului" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Insula Sacalin, un colt din harta raiului COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania