7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Crema de ciocolata cu urda

Crema de ciocolata cu urda

Crema de ciocolata cu urda, decorata cu fructe. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Monument al naturii si veche vatra de sihastrie si spiritualitate ortodoxa: Pestera Ialomitei

Monument al naturii si veche vatra de sihastrie si spiritualitate ortodoxa: Pestera Ialomitei

Cea mai veche atractie speo-turistica a valahilor, accesibila turistilor inca de la inceputul secolului trecut, Pestera Ialomitei se afla in inima Muntilor Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomitei, Muntele Batrana, in localitatea Moroeni, judetul Dambovita, la circa 10 km de izvoarele raului Ialomita. Amplasata la altitudinea absoluta de 1.660 m, pestera se desfasoara pe un singur nivel, pe o lungime de aproximativ 1.100 de metri, din care 450 sunt amenajati si accesibili turistilor, pana in punctul numit "la Altar", urmand in amonte o portiune de inca 80 de metri, cu galerii si sali. Gura pesterii, in forma de semielipsa, se deschide pe o terasa orizontala. Monument al naturii, Pestera Ialomita gazduieste de cateva sute de ani o veche vatra de sihastrie si spiritualitate ortodoxa si romaneasca: chiar la intrarea in pestera se afla Manastirea Ialomitei, ridicata pe locul unui vechi schit din secolul XVI, ctitorit de voievodul Tarii Romanesti, Mihnea cel Rau. Schitul a ars si s-a refacut de mai multe ori, ultima oara in 1966, iar actualul locas a fost ridicat in 1990.

Prima sala a pesterii poarta numele de Mihnea Voda, avand 115 metri lungime, 15 metri latime si 10-25 de metri inaltime. Inainte de 1924, prin aceasta grota curgea paraul pesterii, care astazi intra in subteran inainte de a ajunge la grota si se varsa in Ialomita mult mai jos. La capatul salii, tavanul coboara brusc si poteca se strecoara printre stanci. Ele inchideau complet galeria pana in 1896, cand inginerul Sangeorzan le-a dat la o parte, descoperind adevarata pestera. Urmeaza galeria numita Pasaj, cu lungimea de 20 de metri, latimea intre 1-8 metri si o inaltime ce variaza intre 1,5-2 metri. Sala Decebal, avand o forma de dom, din care se deschid mai multe galerii, si sala Sfanta Maria, a carei denumire vine de la asemanarea unei stalagmite cu statuia Fecioarei Maria, sunt legate intre ele si au dimensiuni modeste: lungime intre 10-30 de metri si inaltime intre 2-10 metri.

Intrand mai adanc in pestera, la dreapta gasim, in perioadele mai ploioase, Lacul - o acumulare adanca de apa de cristal, iar la stanga, strecurandu-ne pe sub tavanul scund, ajungem in cea mai mare cavitate din aceasta pestera, denumita Sala Ursilor. Aceasta are 60 de metri lungime, 30 de metri latime si 15 metri inaltime, este lipsita de apa si are un sol bolovanos. Stancile prabusite dau locului un aspect salbatic, iar ecourile se pierd in vagauni intunecoase, starnind liliecii. Candva, ursii de caverna ajungeau pana aici, greu de spus pe unde. La descoperirea cavitatii, au fost gasite numeroase oseminte si chiar schelete intregi provenite de la "Ursus Spelacus Blum", printre care unele la suprafata, ceea ce duce la presupunerea ca, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzatori ale acestui urs. Din Sala Ursilor se deschide o galerie de 2 metri inaltime, denumita Fundul Pesterii, care, mai de mult, continea numerosi stalpi ce legau bolta de sol. Urmeaza Galeria Apelor, ape care au patruns in subteran printr-un ponor aflat in Cheile Horoabei. De aici se ajunge la Altar, in care curge paraul pesterii si stalactitele sunt asezate in asa fel incat dau impresia unui altar de biserica, iar unii turisti aprind lumanari.

Anul acesta, Pestera Ialomitei a fost reabilitata complet din punct de vedere al mijloacelor ce sustin accesul pelerinilor si turistilor in conditii optime in interiorul ei, prin intermediul unui proiect european, implementat de Consiliul Judetean Dambovita. In cadrul proiectului, a fost modernizata aleea de acces la pestera, caile de acces in interior, au fost refacute instalatiile electrice si a fost amenajat un punct de informare turistica. La intrarea in pestera a fost instalata o scena pentru oficierea de slujbe sau pentru sustinerea unor concerte. In ziua inaugurarii, pe 25 iulie 2015, intrarea a fost gratuita si au venit 1.784 de vizitatori, iar la doar 10 zile de la redeschidere, peste 13.000 de persoane vizitasera pestera. Daca o puneti si pe harta dumneavoastra de concediu, ar fi bine sa stiti ca temperatura in interior oscileaza intre 4 si 6 grade Celsius, umiditatea este destul de mare, intre 85 si 100%, orarul de functionare este de marti pana duminica, intre orele 9:00 - 18:00, iar taxa de intrare este 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii.

Sursa fotografie: www.ontheroad.ro



"Monument al naturii si veche vatra de sihastrie si spiritualitate ortodoxa: Pestera Ialomitei" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Monument al naturii si veche vatra de sihastrie si spiritualitate ortodoxa: Pestera Ialomitei COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania