7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Clatite cu urda

Clatite cu urda

Un desert pufos si sanatos, cu urda dulce si marar. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Muzeul natural din maruntaiele muntelui: Pestera Comarnic, cea mai frumoasa pestera din Banat

Muzeul natural din maruntaiele muntelui: Pestera Comarnic, cea mai frumoasa pestera din Banat

Situata in Muntii Aninei, pe raza satului Iabalcea (comuna Carasova, judetul Caras-Severin), Pestera Comarnic reprezinta o strapungere hidrologica a paraului Ponicova in calcarele care alcatuiesc Cleantul Putnata (681 m), fiind considerata a fi cea mai frumoasa pestera din Banat si una dintre cele mai mari si impresionante din Romania, mai ales datorita salilor ei monumentale si grandorii formatiunilor stalagmitice. Prima mentiune despre pestera dateaza din anul 1912, iar intre 1933 si 1939 este studiata temeinic de E. Balogh, care a pus accentul pe mineralogie si paleontologie si al carui plan privind galeriile este si astazi reprodus in publicatiile stiintifice si turistice, dar si de E. Bokor (1921) si R. Jeannel (1929), care fac primele investigatii faunistice. Mai tarziu, in perioada 1961-1969, se efectueaza cercetari extensive.

Pestera are doua intrari: intrarea Comarnic se afla in versantul stang al vaii cu acelasi nume, la circa 200 m de Cantonul silvic Comarnic (440 m altitudine), si la capatul nordic al pesterii, fiind relativ mica si servind la accesul grupelor de vizitatori; intrarea Ponicova se gaseste intr-o poiana mare, situata in apropierea soselei Resita-Anina, la 3,5 km distanta de canton in directia Aninei (470 m altitudine), in capatul sud-vestic al pesterii, fiind mai mare si servind la iesirea turistilor. Diferenta de nivel dintre cele doua intrari opuse este de 31,5 m, iar galeriile si salile cunoscute pana in prezent insumeaza 5.229 m. Pestera este alcatuita dintr-un nivel superior, prin care nu mai circula apa, si unul inferior, parcurs temporar de paraul Ponicova. Colorarile cu fluoresceina au aratat ca exista inca un nivel inferior, activ, dar inaccesibil. Cei peste doi kilometri ai nivelului superior fosil reprezinta o grandioasa succesiune de galerii de mari dimensiuni care fac legatura intre sali vaste si sunt bogate in formatii concretionare.

Daca la inceputul galeriei se gasesc putine concretiuni, in  sali ne uimeste ingramadirea haotica a imenselor blocuri prabusite. Frumusetile renumite ale pesterii incep sa abunde din Sala Zebrelor, unde peretii si tavanul sunt dungati de calcarele stratificate cu intercalatii de silex la suprafata. Formatiunile sunt de o varietate uluitoare, alcatuind un adevarat muzeu natural: din tavan atarna tot felul de stalagtite, de la cele mini, tubulare, de tip "macaroana", inghesuite una-n alta, pana la cele in forma de uger, sau cele strambe, cotite, iar pe podea intalnim nenumarate variante ale stalagmitelor, de la cele columnare, care, prin intalnirea cu stalagmitele,  dau gratioase coloane, pana la enorme domuri. Tot pe podea ne mai incanta ochii gururi pline de apa limpede, gururi uscate cu perle de caverna lustruite sau baraje de travertin. Astfel sunt Zidurile Chinezesti, zone in care, la topirea zapezilor sau in timpul viiturilor mari, se instaleaza lacuri destul de intinse.

Pe alocuri, peretii si tavanul sunt adevarate expozitii de basoreliefuri de calcit de diverse nuante cromatice, prezinta orgi, baldachine, valuri si draperii, lame translucide, cristale minuscule de calcit si felurite alte formatii care scanteiaza feeric la lumina lampilor. Portiunile minunat ornamentate au capatat denumiri sugestive, preum Orga Mica, Orga Mare, Muzeul, Opera sau Sala de Cristal, Nuca de Cocos, Crocodilul, Lamaia, Ciupercile, Gemenii, Camila etc. In Sala Virgina, care inca mai arata cum arata probabil intreaga galerie fosila in urma cu mai bine de un secol si unde in colorit domina rozul cu nuante de ocru, frumusetea formelor de piatra intrece tot ce am putut vedea pana aici. Nivelul inferior subfosil este inundat in intregime odata cu topirii zapezilor sau la viituri puternice, putand fi vizitat numai partial la ape scazute pe sectoarele de galerii accesibile. Comunicarea intre aceste sectoare este impiedicata de un sifon permanent (Fantana lui Pluto), iar inaintarea spre nord de alte sifoane. Exista si in aceste galerii concretiuni splendide, cum este Cascada de Lapte, dar mai interesante si mult mai numeroase sunt formele sculptate de cursul de apa subteran pe toata sectiunea galeriilor.

Datorita splendorilor concretionare si a faptului ca permite specialistilor studiul unor remarcabile fenomene carstice subterane si al faunei cavernicole cu elemente troglobionte endemice, Pestera Comarnic a capatat statut de rezervatie speologica deschisa turismului in 1946. Vizitarea nivelului superior fosil se face numai in grupuri conduse de ghidul pesterii, care ofera mijloace de iluminat si da toate explicatiile necesare. Nu e nevoie de echipament speologic special, dar temperatura din profunzimea acestui nivel fiind de 9-9,5°, se impune o imbracaminte mai calduroasa. Parcurgerea intregului traseu turistic dureaza intre 2 si 3 ore. Pentru vizitarea galeriilor din nivelul inferior, accesibile cu piciorul numai la ape scazute (de preferat toamna sau iarna), este nevoie de casca, cizme de cauciuc si haine potrivite.

Sursa fotografie: turism.cjcs.ro
 



"Muzeul natural din maruntaiele muntelui: Pestera Comarnic, cea mai frumoasa pestera din Banat" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Muzeul natural din maruntaiele muntelui: Pestera Comarnic, cea mai frumoasa pestera din Banat COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania