7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Supa crema de dovlecei

Supa crema de dovlecei

Gatita din legume proaspete si sanatoase, supa crema de dovlecei poate face parte cu succes din meniul copiilor. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Sarbatoarea Martisorului – datina precrestina pastrata pana in zilele noastre

Sarbatoarea Martisorului – datina precrestina pastrata pana in zilele noastre

Originea Sarbatorii Martisorului

In prima zi a lunii martie, pentru a celebra venirea primaverii, reinvierea naturii si triumful vietii, daruim si primim martisoare, mici simboluri ale sperantei, optimismului, credintei si iubirii. Cu toate ca semnificatia acestui obiect a ramas aceeasi de-a lungul timpului, sarbatoarea martisorului este o datina precrestina. Originile ei nu sunt cunoscute exact, dar traditia se mai poate intalni in zona Balcanilor, la aromani si megleno-romani, in Macedonia si Albania, precum si la bulgari, care o numesc Martenita. Conform unor opinii, sarbatoarea martisorului a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand 1 Martie era prima zi din an si se celebra "Matronalia", la care se desfasurau serbarile lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii. Insa cercetari arheologice efectuate in Romania, la Schela Cladovei, au scos la iveala amulete din pietricele vopsite in alb si rosu, asemanatoare cu martisorul, datand de acum cca. 8000 de ani. In Moldova si Bucovina, martisorul era o moneda de aur sau de argint, prinsa cu ata alba-rosie si purtata de copii si fete adolescente in jurul gatului, pentru a le aduce noroc si fericire.

Legenda Martisorului

Exista totusi o legenda a aparitiei traditiei de martisor. Conform acesteia, Soarele a coborat pe pamant la o hora, luand chipul unui fecior, dar un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita. Lumea se intristase, pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu, pana intr-o zi, cand un tanar curajos s-a hotarat sa plece sa salveze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit in cele din urama castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Slabit de puteri si ranit, tanarul a eliberat Soarele, iar acesta s-a ridicat pe cer, inveselind lumea, a reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar tanarul nu a ajuns sa vada primavara. Pe locul in care sangele cald din ranile sale cadea pe zapada, rasareau ghiocei din pamantul destelenit. Cand ultimul strop de sange al tanarului s-a scurs, a murit fericit ca viata sa a servit unui scop atat de nobil. De atunci, se obisnuieste sa se impleteasca doi ciucuri: unul alb si altul rosu, iar la inceputul lunii martie, barbatii ofera martisorul fetelor pe care le iubesc. In credinta populara, semnificatia snurului mai este talmacita si ca o impletire a celor doua principii, pentru o permanenta reinnoire, rosul fiind atribuit vitalitatii femeii, iar albul, intelepciunii barbatului.

Traditii si obiceiuri


In prezent, martisorul a ramas un simbol al primaverii care va sa vina, dar realizarea lui e mult diferita si sunt atatea modele cate idei. Traditia spune ca el trebuie legat la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie, si se poarta pana cand infloresc visinii ori trandafirii, pana se aude cucul cantand ori pana vin berzele sau randunelele, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer, pentru a aduce belsug. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini numaidecat. La inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare. in localitatile transilvanene, martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se pot speria duhurile rele. in Banat, fetele sunt cele care ofera martisoare baietilor, facute chiar cu mana lor. La fel se intampla de 1 martie si in zona Moldovei, urmand ca baietii sa le daruiasca martisoare fetelor in data de 8 martie. in Dobrogea, ele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata. Eista si datina ca parintii sa lege la copiilor cate o moneda la gat sau la mana, pentru a avea noroc in decursul anului si a fi sanatosi si curati ca argintul. Cu apa din neaua de 1 martie se spala fetele pentru a fi frumoase si dragastoase. De asemenea, se spune ca daca de 1 martie vremea e frumoasa, atunci vom avea o primavara calda si luminoasa.
 

 



"Sarbatoarea Martisorului – datina precrestina pastrata pana in zilele noastre" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Sarbatoarea Martisorului – datina precrestina pastrata pana in zilele noastre COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania