7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Bors de sfecla cu cartofi si smantana

Bors de sfecla cu cartofi si smantana

O delicioasa fiertura, borsul de sfecla cu cartofi si smantana e sanatos si hranitor. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Sporturi extreme in Romania. Rafting – adrenalina pe ape involburate

Sporturi extreme in Romania. Rafting – adrenalina pe ape involburate

Raftingul sau Whitewater Rafing este o activitate de recreere, devenita sport incepand cu mijlocul anilor '70. Presupune folosirea unei barci gonflabile in navigarea de-a lungul unui rau si se practica mai ales in zonele in care apa este atat de rapida incat devine alba (de unde si denumirea de "whitewater"). Conditiile naturale propice de desfasurare se regasesc asadar pe raurile de munte, repezi, cu cascade, praguri si denivelari ale albiei. In timpul unei curse de rafting, cei din barci sunt solicitati la maximum, iar adrenalina atinge cele mai ridicate cote.

Barcile dedicate acestui sport sunt confectionate din multiple straturi de cauciuc sau vinilin rezistent si sunt prevazute cu mai multe camere de aer independente. Lungimea barcii variaza intre 3,5 metri s,i 6 metri, iar latimea este cuprinsa intre 1,8 - 2,5 metri. Fac exceptie de la aceste dimensiuni doua alte tipuri de barci: canoele gonflabile – barci pentru 2 persoane, de dimensiuni mai mici decat barcile clasice pentru rafting, si o barca mai speciala, de o singura persoana, numita "packraft" (barca portabila de mici dimensiuni, ce poate atinge 1,5 metri lungime). Forma barcii variaza si ea. In Europa, cea mai comuna este barca simetrica, care este directionata de la pupa cu ajutorul unei vasle. In Rusia, barcile pentru rafting sunt construite manual si au forma unui catamaran cu doua tuburi gonflabile atasate la o rama.

6 niveluri de dificultate


Rafting-ul are 6 niveluri de dificultate, date de viteza apei si de obstacolele intalnite pe traseu (stanci, cascade, praguri, vartejuri, baraje ce blocheaza traseul etc.). Nivelul 1 se practica in zone foarte putin involburate, nefiind necesara manevrarea sau vreun nivel de calificare. La nivelul 2, apa este un put,in involburata in unele zone si se pot vedea pietre: apar manevre usoare, astfel incat sunt necesare abilitati de vaslire de baza. Desi nivelul 3 inseamna deja apa alba, cu valuri mici, nu exista niciun pericol considerabil; poate necesita insa manevre mai grele ca la nivelul anterior si abilitati avansate de vaslit. Nivelul 4 se practica in zone de apa alba cu valuri medii, posibil cu stanci si cascade; pot fi necesare manevre avansate de finete si experienta pe ape repezi. La nivelul 5 avem apa alba, valuri mari, posibil si pietre mari, praguri si cascade cu diferenta de nivel considerabila; fiind periculos, necesita manevre precise si experienta avansata pe ape repezi. Ultimul nivel presupune praguri atat de periculoase incat nu pot fi navigate in conditii de siguranta, zone preponderent cu apa alba, valuri uriase, stanci si diferente de nivel la cascade si praguri foarte mari. Sunt necesare deprinderi excelente, insa nivelul de periculozitate ramane extrem de ridicat.

De obicei, echipamentul este asigurat de cei care organizeaza ture de rafting, dar in caz ca vreti sa practicati singuri acest sport trebuie sa va achizitionati: barca gonflabila stabila cu vasle usoare si rezistente, echipament de protectie din neopren, casca, vesta speciala, cu un grad mare de flotabilitate, rucsac etans. Totusi, chiar si in zonele sigure, apa poate prezenta pericole, astfel ca cel mai bine este ca acest sport sa fie practicat alaturi de un ghid experimentat. Riscurile ce pot aparea se datoreaza atat pericolelor din mediu – vartejuri hidraulice, copaci cazuti, baraje, bolovani si stanci roase se apa, cascade de inaltimi mari, cat si comportamentului neadecvat. Tocmai de aceea, turele de rafting incep cu un instructaj de siguranta, iar organizatorii cer adesea clientilor sa semneze o declaratie prin care accepta si inteleg posibilele riscuri.

Rafting in Romania

In general, raftingul se realizeza pe echipe, intarind legaturile intre membri, si din acest motiv este cerut de catre companii ca activitate de team building. La noi in tara, raftingul se practica de aproximativ 20 de ani, insa la scara destul de redusa. De abia in ultimii ani, acest sport extrem a inceput sa ia o oarecare amploare, insa sunt putine rauri pe care se poate practica, deoarece cotele apelor sunt foarte instabile: Bistrita (considerat unul din cele mai indicate), Jiu (renumit pentru viiturile uriase dupa ploi), Mures, Somes, Crisuri, Nera, Cerna (renumita pentru pragurile dese si tehnice), Aries. Cel mai interesant traseu este in zona Bucovinei, pe Valea Bistritei. Alte zone spectaculoase pentru practicarea acestui sport sunt Cheile Nerei, Defileul Jiului, traseul Bumbesti – Livezeni sau Vatra Dornei. Cei interesati pot contacta: Romania Gorj Aventura, Outdoor Expert, Romanian Adventure, X-Tours, Team Adventure.



"Sporturi extreme in Romania. Rafting – adrenalina pe ape involburate" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Sporturi extreme in Romania. Rafting – adrenalina pe ape involburate COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania