7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Bors de fasole vere cu taitei de casa

Bors de fasole vere cu taitei de casa

Cu discrete arome de usturoi si cimbru, borsul de fasole verde cu taitei se presara cu leusean si se serveste cu pofta. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Viata in vremea dacilor: la Draganesti-Olt se reconstruieste o dava getica cu spatii de cazare pentru turisti

Viata in vremea dacilor: la Draganesti-Olt se reconstruieste o dava getica cu spatii de cazare pentru turisti

Langa orasul Draganesti-Olt a inceput, in primavara acestui an, constructia unei cetati dacice din secolul I, mai exact a unei replici moderne, ridicata insa cu metode si materiale utilizate in antichitate. Proiectul apartine profesorului muzeograf Traian Zorzoliu, care a mai realizat un proiect inedit in zona - arheoparcul neolitic de la Muzeul Campiei Boianului, iar de-a lungul carierei a lucrat la infiintarea a zece muzee in judet si in tara. De fapt, dava getica va face parte din Muzeul Campiei Boianului, creat si condus de domnul profesor. Pana in acest moment, au fost executate deja aproximativ 70% dintre lucrari, mai precis au fost ridicate 16 cladiri ce vor compune asezarea dacica fortificata din totalul de 23 cate vor fi realizate pana la inaugurarea obiectivului, planificata pentru primavara anului 2015.

Replica de cetate dacica este construita din lemn, paianta, bolovani de rau si stuf, pe o colina din Draganesti-Olt, iar proiectul respecta toate informatiile rezultate in urma descoperirilor arheologice privind asezarile dacice fortificate din Campia Romana. Colina pe care se inalta cetatea este creata artificial, are o inaltime de 22 de metri si, pentru a consolida terenul, au fost plantati in panta arbusti de salcam si foioase. Edificiul este delimitat de un sant de aparare, iar intrarea se va face pe o rampa reconstituita conform datelor despre cetatile dacice. A fost realizata si o imprejmuire fortificata cu palisada din bulumaci si parapet din lemn, iar poarta de acces este prevazuta cu doua bastioane.

In trei laturi ale palisadei au fost ridicate trei foisoare de supraveghere si aparare si este inca in constructie un templu al soarelui. Tot in stadiu de constructie se afla si doua locuinte tip turnuri, ce vor fi amenajate ca locuinte destinate capeteniei cetatii si unui preot. Cetatea va avea si o cladire de tipul unei case de consiliu a capeteniilor, cinci gospodarii anexe si 13 locuinte pentru soldati. Cladirile de tipul locuintelor pentru soldati au fost ridicate si urmeaza sa fie acoperite. O parte a peretilor cladirilor prezinta elemente decorative dacice.

Cetatea se va constitui atat in obiectiv de interes istoric, cat si turistic, deoarece in cladirile din componenta ei vor putea fi cazati turisti: "Vor fi 20 de spatii de cazare in cetate. Ar putea gazdui tabere scolare, tabere de creatie pentru artisti de diferite varste, dar nu numai. In viitor va fi amenajata si o cantina", a declarat Traian Zorzoliu pentru Agerpres. Acesta a subliniat ca dorit sa realizeze un proiect similar in comuna Sprancenata, in urma cu doi ani, pe locul unei cetati dacice, insa era nevoie sa treaca o perioada foarte mare de timp si costuri ridicate pentru ca acolo este un sit arheologic.

"Incercam sa aratam ca in Romania se pot face lucruri deosebite si valoroase cu bani putini, in timp scurt, dar cu vointa si cu intelegere. Au fost mai multe persoane binevoitoare care ne-au ajutat, sponsori. Autoritatile ne-au acordat sprijin financiar atat cat a fost posibil si iata ca ne apropiem de final", a adaugat Traian Zorzoliu. Consiliul Judetean Olt a aprobat saptamana trecuta alocarea unei sumei de 250.000 lei cu scopul finalizarii lucrarilor la acest obiectiv, tocmai pentru a nu fi pusa in pericol integritatea lucrarilor de pana acum, pentru ca unele cladiri nu au inca acoperis si perioada cu ploi si vreme rea poate fi extrem de periculoasa.

Sursa fotografie: www.enciclopedia-dacica.ro

 



"Viata in vremea dacilor: la Draganesti-Olt se reconstruieste o dava getica cu spatii de cazare pentru turisti " citeste si:
+ adauga comentariu pentru Viata in vremea dacilor: la Draganesti-Olt se reconstruieste o dava getica cu spatii de cazare pentru turisti COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania