7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Ardei copti umpluti cu cascaval

Ardei copti umpluti cu cascaval

Ardei copti, umpluti cu cascaval si prajiti pane. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)

Braila lui Fanus Neagu: Salcami cu umbra de om, domnite cu zulufi de lampa verde

Braila lui Fanus Neagu: Salcami cu umbra de om, domnite cu zulufi de lampa verde

Povestitor, memorialist si nuvelist, romancier, dramaturg si academician, dar, inainte de toate, un brailean convins. Fanus Neagu, unul dintre cei mai de seama scriitori romani, s-a stins din viata la 79 de ani, lasand in urma volume greu de intrecut si metafore pline de dor despre satul sau natal.

Maestrul Fanus Neagu s-a nascut pe 5 aprilie 1932 in satul Gradistea-de-Sus, din judetul Braila. Primii cinci ani de scoala i-a studiat in satul natal, dupa care s-a mutat la Liceul Militar din Iasi. A ajuns apoi la Bucuresti, unde a devenit cursant al scolii de literatura „Mihai Eminescu”, fiind coleg de generatie cu Nicolae Labis sau Radu Cosasu.

Braila si miresmele ei unice

Asa cum marturisea insusi marele dramaturg, sufletul i-a ramas intotdeauna in Braila. "Am intrat in oras beat de fericirea de a-l vedea si de-a-i sorbi miresmele. Eram copil si am strabatut cocotat pe sacii de grau pe care ai mei ii duceau la vanzare in oborul Brailei, peste 50 de km., fara sa inchid un ochi", isi amintea Fanus Neagu intr-o discutie cu cei de la Adevarul.

"Au ramas inscrise in mine frumusetea de neintrecut a drumului pe ceair, clipocitul stelelor spre Moldova si vuietul ireal al Dunarii, care parca venea pe sub pamant ca sa-mi inunde pentru totdeauna fiinta cu cel mai scump vis", marturisea scriitorul.

Vantul cu luna plina

"In tinerete vorbeam cu oamenii, ma tutuiam cu sfintii si eram ferm convins ca toti salcamii de pe Strada Mare a Brailei imprumuta dimineata umbra de om. In acele vremuri stiam sa cobor fluierand de pe Varful cu Dor, in fiecare clipa ma batea vantul cu luna plina si ma asteptau la fiecare colt domnite cu zulufi de lampa verde", mai spunea Fanus Neagu.

Academisianul era indragostit pana peste cuvinte de Baragan. "Ningea in Baragan", "Cantonul parasit", sau "Vara buimaca", sunt doar cateva dovezi ale iubirii sale aparte.

"Am avut norocul ca, nascandu-ma in golful cu grau si fum aromat din nordul Baraganului si din ceairul Brailei, sa-ntalnesc si sa leg prietenie pe viata cu multi visatori si nebuni frumosi. Erau si sunt din satul meu, erau si sunt din Braila, erau si sunt din Galati, oras in care am terminat Scoala normala si in care tipam seara pe strazi un distih din Barbu Nemteanu: Galati, cumplit oras de negustori, in tine sta poetul ca-n Sodoma...", mai marturisea maestrul.

Casa parinteasca din Gradistea

In vara lui 2009, Fanus Neagu si-a donat autoritatilor casa parinteasca din localitatea braileana Gradistea. Imobilul urmeaza sa fie transformat in muzeu.

Marele scriitor se declara „multumit ca se renoveaza”, insa nu stia „in ce stadiu se afla”.

Etichete: Fanus Neagu Braila Nicolae Labis Radu Cosasu scriitor povestitor nuvelist dramaturg academician Gradistea

"Braila lui Fanus Neagu: Salcami cu umbra de om, domnite cu zulufi de lampa verde" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Braila lui Fanus Neagu: Salcami cu umbra de om, domnite cu zulufi de lampa verde COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania