7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Clatite aperitiv

Clatite aperitiv

Clatite cu cascaval prajite, un aperitiv de nota 10. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Cadarca de Minis - din podgoriile aradene la Curtea Imperiala de la Viena

Cadarca de Minis - din podgoriile aradene la Curtea Imperiala de la Viena

Minisul este o localitate situata in partea de sud a judetului Arad, la poalele muntilor Zarandului, care si-a cucerit faima in tara si in strainatate prin vinurile rosii produse in podgoriile sale. Desi apare pe harta viticola in Evul Mediu, mai exact in 1212, adica acum 800 de ani, traditia vinului exista aici inca din anul 980, Minis-Maderat fiind unul din cele mai vechi areale viticole de pe teritoriul Romaniei. Soiul de vin traditional romanesc originar din aceste podgorii este vinul rosu dulce (aszu), cu adaos de boabe stafidite, din soiul Cadarca.

Numita din timpuri vechi "sange de taur", denumire pe care localnicii o pastreaza si in prezent, Cadarca este un vin cu o personalitate puternica, de o culoare rosu-rubinie si cu o aroma particulara de fruct proaspat, consistent si plin, uneori acid. Cadarca de Minis s-a preparat aici pentru prima data in anul 1744 si a devenit vinul preferat al Curtii Imperiale austriece. Solii imparatului veneau lunar in podgoria aradeana pentru a aproviziona cramele imperiale cu acest soi de vin, renumit pentru concentratia ridicata de zinc asimilabil.

In anul 1745, contele Grassalcovich a realizat primul export de vin, iar in 1749 a construit la Minis un castel si o pivnita. Castelul a servit ulterior ca sediu al Scolii de viticultura, infiintata in anul 1881. Intre 1846-1862, exportul de vin a continuat in tari dintre cele mai indepartate, precum Brazilia, India sau Australia. Vinul Rosu de Minis a obtinut cea mai mare distinctie, de "rege al vinului", in cadrul unui concurs desfasurat la Londra, in 1862.

In anul 1957, s-a infiintat statiunea de cercetari viticole Minis, in cadrul careia s-au obtinut soiurile Roz de Minis (pentru vinuri curente), Silvania (struguri de masa) si Furmint de Minis (vinuri albe) si s-a omologat un vin rosu special, cu denumirea de "Mara". In ultimii 40 de ani, au fost castigate, in urma participarii la concursurile nationale si internationale, peste 100 de distinctii, dintre care 58 de medalii de aur si 38 de medalii de argint.

Muzeul Viei si Vinului din Ghioroc, comuna de care apartine administrativ Minisul, inaugurat in anul 1987, reprezinta un obiectiv turistic important si interesant al acestei asezari, in care sunt expuse grafice si diferite ustensile utilizate de catre viticultori. De asemenea, e important de stiut faptul ca in crama Statiunii Viticole Minis se afla cea mai veche colectie de vinuri din Romania, care dateaza din anul 1926.

Astazi, la Minis se face wine-tourism sau turism viticol. Turistii participa activ la culesul viei si la producerea vinului, avand oportunitatea de a savura gustul si aroma sublima a vinurilor din podgoria Minis, produse din soiurile: Cadarca, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling italian. O terapie numai buna pentru sanatate, avand in vedere faptul ca vinurile rosii contin substante pe baza de tanin si au efecte anti-imbatranire si de prevenire a bolilor cardiovasculare, prin dizolvarea colesterolului din sange. Vinurile albe au si ele efecte benefice in prevenirea si combaterea bolilor aparatului digestiv, a cancerului mamar si de colon.

Andreea Milici
 



"Cadarca de Minis - din podgoriile aradene la Curtea Imperiala de la Viena" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Cadarca de Minis - din podgoriile aradene la Curtea Imperiala de la Viena COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania