7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac, pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, este pe gustul oricui, numarandu-se printre cele mai populare si indragite retete romanesti. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Drumetii si excursii: trasee turistice in Muntii Bihor - Vladeasa

Drumetii si excursii: trasee turistice in Muntii Bihor - Vladeasa

Muntii Apuseni au o suprafata de 20.000 kmp si reprezinta veriga ce inchide spre vest arcul Carpatilor romanesti, intinzindu-se intre dealurile Depresiunii Transilvaniei si Campia Tisei. Centrul Muntilor Apuseni este ocupat de Muntii Bihor, din care se desfac radiar celelalte ramuri. Desi nu concureaza cu inaltimile celorlalti munti din tara, acestia atrag un numar impresionant de turisti, datorita diversitatii fenomenului carstic ce se regaseste aici: ponoare, abrupturi, avene, izbucuri, casacade, ravene, chei si pesteri. De un interes turistic deosebit se bucura si masivul Vladeasa, prelungirea nordica a Bihorului. Nu exista in tara o astfel de concentrare, raportata la unitatea de suprafata, de monumente ale naturii, intre care se remarca Cetatile Ponorului, Ghetarul de la Scarisoara, Cheile Somesului Cald sau Cheile Galbenei. Skytrip va prezinta astazi traseele turistice din aceasta mirifica zona:

 

Traseul Stana de Vale - Baia Popii - Saua Bohodei (1.469 m) - Saua Cumpanatelu (important nod de drumuri turistice) - Piatra Arsa - Cabana Varasoaia: traseu marcat cu banda rosie; practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 15,4 km si o durata de 4h 30' - 5 h. Printre punctele de interes turistic se numara Izvorul Minunilor din Stana de Vale.

Traseul Varasoaia - Sesul Padis - Glavoi - Poiana Caput - Vartop: traseu marcat cu banda rosie; practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 14,5 km si o durata de 4h 30' - 5 h.

Traseul Saua Vartop - Poiana Ponor - Varful Piatra Graitoare (1.658 m) - Saua Tarnita Bihorului - Varful Bihorul sau Cucurbata Mare (1.849 m): traseu marcat cu banda rosie; practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 12 km si o durata de 5 h.

Traseul Varful Bihorul - Saua Bihorul - Lacul Taul Mare: traseu marcat cu banda rosie; practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 0,5 km si o durata de 30'.

Traseul Bologa - Valea Hentului - Valea Ordancusei (Visagului) - Cabana Vladeasa: traseu marcat cu banda albastra; usor, accesibil tot timpul anului; are o lungime de 19 km si o durata de 6h 30' - 7h.

Traseul Cabana Vladeasa - Varful Nimaiasa - Gardul de Piatra - Piatra Talharului: traseu marcat cu banda albastra; practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 19 km si o durata de 5h 30' - 6 h.

Traseul Piatra Talharului - Saua Cumpanatelu - Poiana Varasoaia - Padis: traseu marcat cu banda albastra; practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 16 km si o durata de 4h 30'.

Traseul Padis - Varful Batrana - Poiana Calineasa - Ocoale - Pensiunea Scarisoara - Cheile Ordancusei - Garda de Sus: traseu marcat cu banda albastra; accesibil tot timpul anului; are o lungime de 26 km si o durata de 10h. Printre punctele de interes turistic se numara pesterile Corobana lui Gartau si Poarta lui Ionele.

Traseul Valea Dragan - Dealul Mancii - Piatra Banisorului - Cabana Vladeasa: traseu marcat cu banda albastra; accesibil tot timpul anului; are o lungime de 12 km si o durata de 4h – 4h 30'. Marcajul nu a fost realizat de catre serviciul de Salvamont, drept urmare semnul se poate modifica in orice moment.

Traseul Stana de Vale - Aria Vulturilor - Piatra Calului - Varful Stana de Izvor - Lacul Lesu: traseu marcat cu banda albastra; practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 23 km si o durata de 8h 30'.

Traseul Satul de vacanta Boga - Dealul Paltinetul - Varful Fantana Rece - Saua Bohodei: traseu marcat cu banda albastra; usor, accesibil tot timpul anului; are o lungime de 9 km si o durata de 3h 30' – 4h. De la punctul de pornire, traseul urca prin spatele Pietrei Bulzului pana deasupra acesteia, unde exista un excelent punct de belvedere.

Traseul Arieseni - Valea Cepilor - Varful Bihor (1.849 m) - Lacul Taul Mare: traseu marcat cu banda albastra; practicabil vara; are o lungime de 14 km si o durata de 6h.

Traseul Stana de Vale - Canton Ciripa - Piatra Talharului - Poiana Onceasa - Piatra Arsa - Varasoaia: traseu marcat cu banda galbena; practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 22 km si o durata de 8h 30' – 9h. Printre punctele de interes turistic se numara Izvorul Minunilor din Stana de Vale, Pestera Onceasa si Lacul din Dolina Neagra. In Poiana Onceasa se afla si renumita dolina cu zapada si mai multe doline uscate.

Traseul Punct galben - Pestera Neagra - Lacul Taul Negru - Ghetarul Barsa - Ponorul de la Zapodie - Pestera Zapodie - Cabana Padis (Circuitul Groapa de la Barsa): traseu marcat cu banda galbena; usor, practicabil tot timpul anului; are o lungime de 8 km si o durata de 6h (cu vizitarea pesterilor). Traseul porneste dintr-un luminis, la care se poate ajunge pe punctul galben Circuitul Galbena, si unde se afla o tabla indicatoare - de aici, in circa 30-40 minute, se poate vizita Ghetarul Focul Viu. Printre punctele de interes turistic se numara Pestera Neagra (nu poate fi vizitata fara echipament special), Lacul Taul Negru, avenul Ghetarului de la Barsa (drumul are o deviatie spre Ghetarul de la Barsa si mai departe pana la Pestera Zapodie, o cavitate de 7 km inaccesibila turistilor).

Traseul Stei - Varful Grohotilor (808 m) - Valea Cheia Rea - Groapa Ruginoasa: traseu marcat cu banda galbena; drum greu, practicabil numai vara; are o lungime de 21 km si o durata de 7h – 8h. Ajunge pe drumul vechi al motilor - Calea Fusului.

Traseul Glavoi - Valea Cetatilor - platoul carstic Chicera - Valea Gardisoara - Casa de Piatra: traseu marcat cu cruce rosie; drum usor, practicabil tot timpul anului; are o lungime de 9,5 km si o durata de 3h – 4h.

Traseul Baita - Pietrele Negre - Varful Tapu (1.475 m) - Groapa Ruginoasa - Saua Vartop: traseu marcat cu cruce rosie; drum practicabil tot timpul anului; are o lungime de 13 km si o durata de 4h 30'. E necesara o atentie sporita la ultimul sector, deoarece s-au construit case de vacanta, taindu-se mai multi arbori cu marcaj turistic.

Traseul Garda de Sus - Dealul Mununa - Pestera Scarisoara: traseu marcat cu cruce rosie; drum usor, practicabil tot timpul anului; are o lungime de 5 km si o durata de1h 30'.

Traseul Pietroasa - satul de vacanta Boga - Fantana Rosie - Saua Scarita - Padis: traseu marcat cu cruce albastra; drum practicabil tot timpul anului; are o lungime de 22 km si o durata de 8h. La Fantana Rosie se afla un izvor.

Traseul Glavoi - Piatra Graitoare - Poiana Onceasa - Varful Alunul Mic - Runcul Ars: traseu marcat cu cruce albastra; drum practicabil tot timpul anului; are o lungime de 10,5 km si o durata de 3h 30' – 4h. Se desprinde din traseul Piatra Talharului-Padis. In Poiana Onceasa se afla renumita dolina cu zapada, mai multe doline uscate si Pestera Onceasa.

Traseul Stana de Vale - Aria Vulturilor - Poiana Munceilor - Canton Ciripa - Izvorul Esmeralda - Cascada Moara Dracului: traseu marcat cu cruce albastra; drum practicabil tot timpul anului; are o lungime de 8 km si o durata de 3h.

Traseul Cabana Padis - izbucul Izvorul Rece - platoul Lumea Pierduta - Avenul Gemanata - Avenul Negru - Avenul Acoperit: traseu marcat cu cruce galbena; drum usor, practicabil tot timpul anului; are o lungime de 7 km si o durata de 2h – 2h 30'. Avenul Gemanata are un diametru de 20 m si o adancime de 100 m, care incepe cu o verticala de 40 m.

Traseul Stana de Vale - Varful Custurilor - Saua Bohodei - Baia Popii - Stana de Vale (Circuitul Custurilor): traseu marcat cu cruce galbena; drum practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 14 km si o durata de 4h 30' – 5h.

Traseul Cabana forestiera IC Ponor - Pestera Pepii – Poiana Onceasa: traseu marcat cu cruce galbena; drum usor, practicabil tot timpul anului; are o lungime de 12 km si o durata de 4h. Prima parte a traseului, cuprinsa intre Cabana Forestiera IC Ponor si Cantonul silvic Runcul Ars (4 km), este nemarcata. Printre punctele de interes turistic se numara Pestera Vidrei, Pestera Pepii, Ponorul Alunul Mare si Pestera Onceasa din poiana cu acelasi nume, unde se afla si renumita dolina cu zapada si mai multe doline uscate.

Traseul Varasoaia - Circuitul Radesei - Circuitul Somesului Cald - Circuitul Radesei – Varasoaia (Circuitul Somesului Cald): traseu marcat cu punct rosu; drum dificil, practicabil numai vara; are o lungime de 9,5 km si o durata de 4h 30'. Circuitul este de fapt compus din doua circuite: o bucla mai mica (Circuitul Radesei) si o bucla mai mare (Circuitul Cheilor Somesului Cald). Se porneste spre dreapta, iar derivatiile cu semn dublu nu au continuare. Printre punctele de interes turistic se numara Pestera Cetatea Radesei (traversarea cetatilor se poate face doar la ape mici – se parcurg 260 m in subteran), Pestera Cuptorului, Pestera Honu, Cascada Moloh si Pestera Tunelul Mic de pe Valea Caciulata. Deasupra canionului Radesei panorama este coplesitoare. Circuitul Somesului Cald este mai greu de parcurs, din cauza lungimii si a denivelarilor mari de pe traseu.

Traseul Piatra Arsa - Valea Cuciulata - Circuitul Somesului Cald: traseu marcat cu punct rosu; drum accesibil numai vara; are o lungime de 2 km si o durata de 30'.

Traseul Poiana Onceasa - Valea Alunul Mare - Circuitul Somesului Cald: traseu marcat cu punct rosu; drum accesibil tot timpul anului; are o lungime de 4 km si o durata de 1h 30'.

Traseul Rachitele - Cascada Rachitele - Poiana Lespezi - Rachitele (Circuitul Cascada Rachitele)
: traseu marcat cu punct rosu; drum accesibil tot timpul anului; are o lungime de 12 km si o durata de 5h. Desi neasfaltat, drumul este accesibil cu masina pana la cascada.

Traseul Cabana Vladeasa - Varful Vladesa (1.836 m) - Poiana Lespezi - Cabana Vladeasa (Circuitul Vladeasa): traseu marcat cu punct rosu; drum usor, practicabil tot timpul anului; are o lungime de 20 km si o durata de 10h.

Traseul Cantonul Silvic Padis - Pietrele Boghii - Pestera Sura Boghii: traseu marcat cu punct rosu; drum accesibil numai vara; are o lungime de 4 km si o durata de 1h 30'. De pe creasta muntelui Boga se coboara pana la un mare abrupt de stanci, cu panorama frumoasa spre Amfiteatrul Boghii.

Traseul Stana de Vale - Saua Baita - Saritoarea Iedutului - Stana de Vale (Circuitul Saritoarea Iedutului): traseu marcat cu punct albastru; drum practicabil tot timpul anului; are o lungime de 12,5 km si o durata de 4h – 4h 30'.

Traseul Cabana Padis - Izbucul Ponor - Poiana Ponor - Cetatile Ponorului - Cantonul Glavoi - Cabana Padis (Circuitul Cetatile Ponorului): traseu marcat cu punct albastru; drum greu, practicabil numai vara; are o lungime de 12 km si o durata de 5h.

Traseul Cabana Vladeasa - Cascada Rachitele - Saua Pietrele Albe - Cabana Vladeasa (Circuitul Cascada Rachitele II)
: traseu marcat cu punct albastru; drum cu diferente mari de nivel, accesibil pe timp senin; are o lungime de 31 km si o durata de 10h. E necesara o atentie sporita – marcajul este deficitar si pot aparea probleme de orientare. Cascada Rachitele, o cascada cu inaltimea in jur de 50 m, in doua trepte, este admirata vara si catarata iarna.

Traseul Cabana Padis - Ghetarul Bortig - Izbucul Galbenei - Poiana Florilor – Pestera Focul Viu - Pietrele Galbenei Cabana Padis (Circuitul Galbena): traseu marcat cu punct galben; drum greu, cu diferente mari de nivel, practicabil numai vara; are o lungime de 19 km si o durata de 10h. Un alt punct de interes turistic este Cascada Evantai.

Traseul Stana de Vale - Valea Carligatele - Piatra Calului (1.463m) - Baia Popii - Stana de Vale (Circuitul Stana de Vale): traseu marcat cu punct galben; drum practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 18 km si o durata de 7h. Se trece prin zona Cascadelor Vicinale (cele mai multe cascade sunt pe Valea Carligate si pe valea Aria Vulturilor, afluent de stanga al vaii Carligate).

Traseul Cabana Padis - Poiana Ponor - Izbucul Ponor - Poiana Caput: traseu marcat cu triunghi rosu; drum usor, practicabil tot timpul anului; are o lungime de 5 km si o durata de 1h 30'. Printre punctele de interes turistic se numara Pestera Caput si Cheile Vaii Caput.

Traseul Stana de Vale - Aria Vulturilor - Canton Ciripa - Varful Buteasa (1.792 m): traseu marcat cu triunghi rosu; drum practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 12 km si o durata de 4h 30'. Printre punctele de interes turistic se numara Izvorul Minunilor din Stana de Vale si Cascada Moara Dracului (de pe malul drept al vaii Draganului se poate ajunge la cascada printr-un urcus pana intr-o poienita, unde se desface la stanga o derivatie). Varful Buteasa ofera o larga priveliste asupra intregului masiv al Vladesei.

Traseul Baita - Pestera Portile Bihorului - Saua Vartop - Arieseni: traseu marcat cu triunghi rosu; drum practicabil vara; are o lungime de 20 km si o durata de 5h 30'. In pestera, pe timp ploios, dupa portal este o cascada puternica de 4 m.

Traseul Sacuieu - Valea Alunis - Rogojel - Vladeasa: traseu marcat cu triunghi rosu; drum accesibil tot timpul anului; are o lungime de 11 km si o durata de 4h.

Traseul Gura Zarnii - Dealul Prislop - Dealul Tarnita - Cabana Vladeasa: traseu marcat cu triunghi albastru; drum greu accesibil tot anul; are o lungime de 12 km si o durata de 4h – 5h. Marcajul incepe la confluenta Zarnii cu Draganul si urmareste drumul forestier pe malul drept al Vaii Zarna.

Traseul Stana de Vale - Poiana Voivodeasa - Varful Mermezii (1.063 m) - Meziad: traseu marcat cu triunghi albastru; drum accesibil numai vara; are o lungime de 25 km si o durata de 8h 30' – 9h. Pentru a ajunge la Pestera Meziad se urca 10 minute pe Cheile Vaii Pestera.

Traseul Padis - Cheile Gardisoarei - Casa de Piatra - Izbucul Tauz - Pestera Scarisoara: traseu marcat cu triunghi albastru; drum de creasta, practicabil tot timpul anului; are o lungime de 18 km si o durata de 6h – 6h 30'. Printre punctele de interes turistic se mai numara Pestera Gura Apei, Izvorul Vaii Gardisoare, Cheile Gardisoarei, Izbucul de la Coliba Ghiobului si Pestera Sura Popii.

Traseul Campani - Sighistel - Pesterile din Valea Sighistel - Calea Fusului - DN75: traseu marcat cu triunghi albastru; drum greu, practicabil numai vara; are o lungime de 12,5 km si o durata de 4h 30'. Valea Sighistel este considerata paradisul speologilor, deoarece sunt aici 200 de pesteri, de la cativa metri la cativa kilometri, printre care: Pestera Dealul Cornii, Pestera Varnita, Pestera cu Punte, Pestera Corbasca, Pestera de la Zvarlisul Corbestilor, Pestera Mare din Dambul Colibii, Pestera Rasuflatoarea Blidarului, Pestera Dracoaia, Pestera Gaura Fetii, Pestera Pisolca, Pestera Magura, Pestera Coliboaia. Inainte de a urca pe traseu, pot fi vizitate Cheile superioare ale Vaii Sighistelului. De asemenea, in valea paraului Magura se afla Pestera din Dealul Secaturii.

Traseul Pietroasa - Valea Aleu - Poiana Bohodei - Cascada Saritoarea Bohodeiului - Saua Bohodei - Valea Serpilor - Valea Aleu: traseu marcat cu triunghi albastru; drum practicabil tot timpul anului; are o lungime de 17 km si o durata de 6h – 6h 30'. De la cascada, poteca se transforma intr-un urcus continuu pe stanci echipate cu lanturi, pana in golul subalpin, de unde se poate admira cascada si de unde urcusul este foarte accidentat, cu inca doua portiuni cu lanturi.

Traseul Cabana Padis - Varful Magura Vanata (1.641 m) - Magura Mica - Poiana Varasoaia: traseu marcat cu triunghi galben; drum accesibil tot anul; are o lungime de 9 km si o durata de 3h. Varful Magura Vanata ofera o priveliste ampla asupra Vaii Somesului Cald.

Traseul Stana de Vale - Baia Popii - Plaiul Fericii - Ferice: traseu marcat cu triunghi galben; drum practicabil tot anul, iarna pe schiuri; are o lungime de 15 km si o durata de 4h 30' – 5h. Printre punctele de interes turistic se mai numara Pestera Ferice.

Traseul Pietroasa - Valea Galbenei - Valea Coblesului - Arieseni: traseu marcat cu triunghi galben; drum practicabil numai vara; are o lungime de 25 km si o durata de 8h. In Poiana Budesei se pot observa cascadele Budesei, prin care apa ajunge in Cheile Jgheabului sapate de apa Galbenei. De asemenea, dupa cantonul Luncsoara, urmeaza o zona speologica, pe acest tronson fiind Pestera din Peretele Gardului si 2 avene - Avenul Cristalelor si Hoanca Urzicarului.

Andreea Milici
 



"Drumetii si excursii: trasee turistice in Muntii Bihor - Vladeasa" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Drumetii si excursii: trasee turistice in Muntii Bihor - Vladeasa COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania