7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Salata de ciuperci cu arpagic

Salata de ciuperci cu arpagic

Salata de ciuperci cu arpagic, condimentata cu usturoi si foi de dafin si garnisita cu masline, patrunjel si lamaie. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)

Drumul vinului colt cu fructelor

Drumul vinului colt cu fructelor

Am citit un material despre bucuriile unei vizite pe meleaguri prahovene si ma gandeam ca ar fi interesant sa dau incantarea mai departe si sa-i las si pe altii sa se informeze si sa planifice o iesire la aer proaspat si antrenant spiritual. Se povestea despre drumuri. Nu, nu despre cele cu gropi, ci despre cele cu podgorii, fructe si valori culturale.

Primul pe lista, fara efecte bahice adverse daca e consumat cu moderatie, e drumul vinului. Ce ar fi de spus despre el e ca strabate podgorii faimoase ale judetului, de-a lungul lui regasesti si conace, curti domnesti, manastiri. Il poti urma in localitatile Filipestii de Targ, Baicoi, Boldesti, Bucov, Pleasa, Valea Calugareasca, Iordacheanu, Urlati, Ceptura, Fantanele, Tohani, Gura Vadului, Calugareni, iar ca sa fie lista completa, s-au introdus in circuitul turistic vitivinicol cramele de la Urlati si Azuga, unde sunt oferite spre degustare vinuri si spumante de exceptie, insotite de meniuri campenesti traditionale. Podgoria ,,Dealul Mare”, cunoscuta si sub numele de ,,Patria Vinurilor Rosii”, podgorie situata in Curbura Carpatilor Meridionali, este cel mai inchegat spatiu viticol romanesc cu conditii pedoclimatice foarte asemanatoare cu cele din regiunea Bordeaux, deoarece se afla pe aceeasi latitudine. Cat despre nasterea, cresterea si educarea vinului, aceasta se face in cele sapte crame situate in podgoria ,,Dealul Mare” de la Paulesti, Valea Calugareasca pana la Tohani. In zonele viticole ale podgoriei ,,Dealul Mare”, cat si in cele pomicole, turismul poate include atat vizitarea podgoriilor si livezilor, precum si asistarea la procesul de fabricatie a vinurilor. Drumul imbina agroturismul cu turismul cultural, pe traseul sau aflandu-se mai multe puncte de atractie, cum ar fi: Conacul Bellu, Manastirea Jercalai, Conacul Pana Filipescu, Castelul Cantacuzino, dar si Crama Matac, Crama Urlateanu sau Casa Seciu.

Urmatoarea oprire? Lungul drum de 18 localitati de la nord la est, creat pentru a facilita dezvoltarea zonei de nord a Prahovei, numit drumul fructelor. Acesta trece prin localitatile prahovene Adunati, Breaza, Poiana Campina, Campina, Cornu, Brebu, Telega, Scorteni, Alunis, Dumbravesti, Varbilau, Slanic, Teisani, Valenii de Munte, Drajna, Posesti, Batrani, Starchiojd si puncteaza 28 de popasuri turistice. Ce poti face aici? Sa participi la sarbatorile si obiceiurile locului, sa intri in atelierele mestesugarilor, unde sa inveti cate ceva din arta acestora, sa colinzi dealurile si livezile, sa te cazezi in gospodarii traditionale si sa degusti produse specifice.
Si daca toate astea nu ti se par destul de aventuroase, sa stii ca exista si drumul voievozilor.. Pentru tine, cel cu pofta de cultura, cu dorinta de a descoperi monumente istorice, arhitectura cladirilor din zona, trecutul impresionant al taramurilor prahovene. Drumul voievozilor strabate localitatile Ciorani, Draganesti, Gherghita, Balta Doamnei, Gorgota, Tinosu, Brazi, Targsoru Vechi, Aricestii Rahtivani, Filipestii de Targ, iesind spre Targoviste, in judetul Dambovita, si urmand cele mai importante zone in care au fost facute descoperiri arheologice si exista monumente arhitecturale de interes national. Localitatile din acest drum se mandresc cu importante puncte de atractie pentru iubitorii de istorie si arta. La Targsorul Vechi, Manesti, Brazi, Balta Doamnei, Lacul Turcului, Draganesti si Gherghita s-au descoperit mai multe resturi de unelte si obiecte de ceramica specifice perioadei neolitice, iar la Manesti – unelte de metal. Un important monument arhitectonic este si biserica din Jercalai, ce reprezinta totodata si un popas de odihna si reculegere. A fost construita in 1731 in Mures, iar in anii ’50 a fost stramutata la Jercalai, pastrand intacta pictura originala. Biserica este faimoasa si pentru vinul de mir, al carui secret il stiu doar calugarii.

Te-ai convins? Pornesti la drum? Daca da, hai sa ne vedem la drumul vinului colt cu fructelor.

Diana Petrut



"Drumul vinului colt cu fructelor" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Drumul vinului colt cu fructelor COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania