7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Cartofi razaliti

Cartofi razaliti

Usor de preparat, se pot intalni si sub forma preparatului de supa cu cartofi razaliti. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Inima Reginei Maria va fi expusa la Castelul Pelisor, in camera in care a incetat sa mai bata, in 1938

Inima Reginei Maria va fi expusa la Castelul Pelisor, in camera in care a incetat sa mai bata, in 1938

Dupa aproape jumatate de secol, inima Reginei Maria va fi redata familiei regale si mutata in Salonul de Aur de la Castelul Pelisor, camera unde a batut pentru ultima oara, inainte sa se opreasca pentru totdeauna, pe 18 iulie 1938. Regina isi exprimase, prin testament, dorinta ca inima sa ii fie depusa in capela Stella Maris, construita pe malul marii, la Balcic, iar Regele Carol al II-lea, impreuna cu fiul sau Mihai, au indeplinit aceasta dorinta. Inima Reginei a fost asezata intr-o caseta de argint de forma octogonala, introdusa apoi intr-o caseta de bijuterii de argint aurit, primita cadou de nunta in 1893, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, si depusa, cu toate onorurile, in capela Stella Maris. Istoria zbuciumata a schimbat insa cursul lucrurilor, iar in 1940, dupa cedarea Cadrilaterului, caseta cu inima Reginei a fost mutata la Castelul Bran de catre principesa Ileana, intr-o capela ridicata in acest scop dupa modelul celei de la Balcic. A ramas acolo pana in 1974, cand regimul comunist a transferat casetele, impreuna cu alte bunuri culturale, in administrarea Muzeului National de Istorie a Romaniei, unde a fost pastrata intr-o cutie de plexiglas vidata.

Initiativa de relocare a inimii ii apartine Majestatii Sale, Regele Mihai, care a decis ca in situatia data, in care Balcicul se afla in afara teritoriului national, locul inimii bunicii sale sa fie Castelul Pelisor. Guvernul Romaniei a dat deja o Hotarare in acest sens, astfel incat, la implinirea a 140 de ani de la nasterea Reginei Maria (29 octombrie 1875), caseta, care este clasata in categoria juridica "Tezaur", va trece din administrarea Muzeului National de Istorie a Romaniei in colectia publica a Muzeului National Peles. "Majestatea sa considera ca este solutia cea mai apropiata si singura valabila in acest moment. Realitatile geopolitice au impiedicat pastrarea inimii in locul indicat de regina. Cu siguranta ca daca Balcicul nu ar fi fost teritoriu romanesc, regina nu si-ar fi dorit ca inima sa ramana acolo", a declarat Sandra Gatejanu Gheorghe, directorul Protocolului Regal. Nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii, dar si cu sange imperial rus, Regina Maria a fost aleasa drept sotie a Regelui Ferdinand, iar sub conducerea lor a luat nastere Romania Mare, in 1918.  Una dintre marile personalitati ale tarii, aceasta a fost aproape de soldatii romani de pe front in Primul Razboi Mondial si a fost o suverana iubita de popor.

Anul acesta, pe data de 3 noiembrie, de la ora 11.00, in cadrul unei procesiuni care va porni de la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, inima va fi transferata in caseta ei originala din argint si va fi escortata pana la Palatul Regal, unde procesiunea se va opri pentru cateva minute. Masinile vor parcurge traseul cu viteza redusa, pentru ca publicul sa poata prezenta un ultim omagiu. La Castelul Pelisor, la ora 15.00, in numele Regelui Mihai, principesa mostenitoare Margareta va aseza inima Reginei Maria in Salonul de Aur, pe un soclu plasat in spatele canapelei unde regina a trecut la cele vesnice. Pentru a-i respecta dorinta testamentara, inima va fi acoperita, pe toata durata procesiunii, ca si pe soclul ei din Salonul de Aur, cu stindardul Romaniei si cel al Marii Britanii. La eveniment vor fi prezenti si principele Radu, principesa Maria, arhiducesa Maria Magdalena a Austriei si sotul ei, baronul Hanns Ulrich von Holzhausen, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, ai Muzeului National de Istorie si ai Muzeului National Peles, precum si membri ai clerului si ai Casei Regale.
 



"Inima Reginei Maria va fi expusa la Castelul Pelisor, in camera in care a incetat sa mai bata, in 1938" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Inima Reginei Maria va fi expusa la Castelul Pelisor, in camera in care a incetat sa mai bata, in 1938 COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania