7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Cartofi pane

Cartofi pane

Cartofi pane, un aperitiv crocant si pe placul tuturor. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
9.0/10 din 3 voturi

La Meledic, un lac cu apa dulce intr-un munte de sare

La Meledic, un lac cu apa dulce intr-un munte de sare

Unde se gasesc la un loc un munte de sare, cea mai lunga pestera in sare din lume, un lac dulce pe un masiv de sare, un bolovan de sare in mijlocul raului, focul aprins permanent care iese din pamant - focul viu si vulcani noroiosi?

Judetul Buzau a fost binecuvantat cu toate aceste minuni, si parca stie sa si le ascunda de ochii prea curiosi ai turistilor. Drumurile de acces pana la vulcanii noroiosi, la focul viu sau la muntele de sare sunt nu numai nepavate, dar si intortocheate, fara indicatoare si prin zone pustii unde nu ai de la cine sa ceri indicatii. Daca vreti sa le vizitati, pregatiti-va de acasa descrierea rutei, achizitionati o harta rutiera buna sau stati aproape de un prieten cu internet care sa va ghideze.

Toponimia sarii din judetul Buzau

Intr-adevar, trebuie sa fii motivat sa te inhami la drum spre o destinatie greu de atins, insa te vei convinge ca merita. Localitatile din zona sarata a Buzaului au nume sugestive: Ramnicu Sarat, Sarata Monteoru, Sareni, Slanic, Sarulesti, Sarile, Dealul Sarii, Izvorul Dulce.

Izvorul Dulce? Da, pentru ca in acea zona majoritatea izvoarelor sunt sarate iar localnicii le folosesc apa la muraturi. In alta zona geografica, la saraturile din zona Clujului, localnicii sapa fantani in care isi scufunda slanina la sarat.

Platoul Meledic, sansa ratata a unui castel

Pe Platoul Meledic ar fi trebuit sa existe azi Castelul Peles. Prin disparitia brusca a arhitectului castelului, Regina Maria a decis schimbarea amplasamentului. Se mai pot vedea la Meledic ruinele fundatiei ce era menita sa sustina marele palat regal.

Tot pe muntele de sare se gaseste Lacul Meledic. Desi ne-am fi asteptat sa aiba apa sarata, lacul are apa dulce, cel mai probababil fiind izolat de sare printr-un strat impermeabil de argila. Lacul are suprafata de un hectar si vara este loc de plaja si de pescuit. Platoul este rezervatie naturata datorita unicitatii fenomenelor de aici.

Pestera 6S de la Manzalesti, cea mai lunga pestera din lume dezolvata in sare

In comuna Manzalesti, direct din albia raului se ridica semet un munte de sare numit Grunjul. Cum de nu l-au macinat si dizolvat apa si ploile? Ne apropiem si, curiosi, gustam. Nu este tocmai sare, ci un tuf vulcanic format din marne care seamana la aspect cu sarea; consistenta lui dura l-a facut sa reziste intemperiilor. Dar asta nu inseamna ca nu exista si sare la Manzalesti!

Pe la Manzalesti trece si lantul muntos de sare. Aici s-au format 35 de pesteri in sare, din care cea mai lunga este Pestera 6S de la Manzalesti. Ea ocupa locul I in topul mondial al pesterilor in sare, avand peste 3200 de metri dezvoltare. In apropiere se gaseste si Pestera 7S, cu formatiuni inedite de sare, de o rara frumusete.

Zona sarata a Buzaului ne confirma, o data in plus, ca tot mai buna este "sarea in bucate".

Larisa Bracea

Etichete: munte rezervatii judetul Buzau

"La Meledic, un lac cu apa dulce intr-un munte de sare" citeste si:
+ adauga comentariu pentru La Meledic, un lac cu apa dulce intr-un munte de sare COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania