7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Inghetata de coacaze

Inghetata de coacaze

Inghetata de coacaze, acrisoara si racoritoare. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
7.8/10 din 9 voturi

Legatura dintre cutremurele din Vrancea, baba Vrancioaia si Stefan cel Mare

Legatura dintre cutremurele din Vrancea, baba Vrancioaia si Stefan cel Mare

Toate cutremurele din zona Vrancea sunt captate imediat dupa producere de aparatele speciale instalate in zona. Una dintre cele mai importante statii seismologice datorita careia aflam date importante despre seisme este amplasata in comuna Vrancioaia, judetul Vrancea, al carei nume este legat de o legenda transmisa de-a lungul timpului.

Comuna Vrancioaia a luat fiinta in urma organizarii administrativ-teritoriale din anul 1968 si se numara printre cele 59 de comune ale judetului Vrancea. Nume legendar, Vrancioaia este una dintre cele mai cunoscute comune ale "Tarii Vrancei", tinut deluros corespunzator Depresiunii subcarpatice a Vrancei.

Legenda babei Vrancioaia

Comuna Vrancioaia este situata la aproximativ  65 kilometri de municipiul Focsani, pe Valea Putnei. Mai precis, de-a lungul paraului Vasuiu, locul de bastina al batranei cu acelasi nume care si-a trimis cei 7 feciori sa lupte pentru marele domnitor Stefan Cel Mare.

Legenda spune ca Stefan cel Mare a ajuns intr-o seara la cabana babei Vrancioaia, dupa o lupta ostenitoare pierduta in fata turcilor. Abia dupa ce a adormit domnitorul, baba Vrancioaia a realizat cine a poposit la cabana ei. L-a lasat sa se bucure de somn si a plecat in graba spre cei sapte feciori ai ei, toti voinici unul si unul.

Stefan cel Mare si cei 7 feciori

Indemnati de batrana, acestia au pornit in cele sapte zari ale Vrancei, adunand pe drum o noua oaste de viteji, cu care sa-l ajute pe domnitor. A doua zi, batrana i-a spus domnitorului ca cei sapte feciori sunt copiii ei, pe nume Bodea, Spirea, Negrila, Barsan, Spulber, Pavel si Nistor (astazi nume de asezari din zona).

Impreuna cu oamenii adunati de ei, Stefan cel Mare a reusit sa-i invinga pe turci, iar ca rasplata i-a facut pe cei sapte feciori ai babei Vrancioaia stapani peste cei sapte munti ai Vrancei. Lucru pe care, mai spune legenda, l-a si consemnat intr-un act scris cu aur, pe piele de vitel.

Statia Seismologica de la Vrancioaia

Legata prin nume de baba Vrancioaia si legenda din jurul ei, Statia Seismologica Vrancioaia si-a adaugat un renume datorita zonei seismice Vrancea. Echipata cu aparatura de inalta si joasa sensibilitate, aceasta furnizeaza date foarte importante pentru studiul seismicitatii regiunii Vrancea, predictia cutremurelor Vrancene si protectia antiseismica a constructiilor.   

Statia Seismologica Vrancioaia a fost infiintata in anul 1942, in urma puternicului cutremur din 10 Noiembrie 1940 (magnitudinea 7,4). Seismologul Cornelius Radu a redeschis Statia de la Vrancioaia in 1964, in conditii foarte modeste de spatiu. In 2003, s-a decis schimbare denumirii din "Statia Seismologica Vrancioaia" in Observatorul  Seismologic "Dr. Cornelius Radu" Vrancioaia.             

Etichete: Vrancioaia cutremur seims vrancea baba Stefan cel Mare observator seismologic

"Legatura dintre cutremurele din Vrancea, baba Vrancioaia si Stefan cel Mare" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Legatura dintre cutremurele din Vrancea, baba Vrancioaia si Stefan cel Mare COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania