7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Muschi de vita cu sos de branza

Muschi de vita cu sos de branza

Muschi de vita cu ciuperci si ceapa, in sos de branza cu smantana si coniac. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 2 voturi

Legendele unui loc incarcat de mister: Manastirea Namaiesti si icoana facatoare de minuni din stanca

Legendele unui loc incarcat de mister: Manastirea Namaiesti si icoana facatoare de minuni din stanca

Un sat in Campulung Muscel. Pitoresc, istoric si linistitor, toate acestea adunate in acelasi loc. O manastire sapata in intregime intr-o stanca, la 765 de metri altitudine, ale carei origini se pierd in negura timpului. Acesta este si unul dintre motivele pentru care, de-a lungul anilor, au circulat mai multe legende legate de intemeierea si istoria Manastirii Namaiesti. Dupa unii istorici, acest locas ar fi fost o catacomba crestina de pe timpul romanilor, dupa altii, un templu inchinat zeului Zamolxes. Cert este ca, amintita in hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare si Mircea Ciobanul, intre anii 1503-1547, biserica reprezinta astazi un monumet istoric cu totul deosebit. Poarta hramurile "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" si "Izvorul Tamaduirii" si adaposteste o icoana renumita cu Sfanta Fecioara, posibil una dintre cele mai vechi din toata crestinatatea.

Cea mai cunoscuta legenda a intemeierii lacasului de cult se refera la trei ciobani care au ajuns cu oile pe stanca in care se afla astazi manastirea si, obositi fiind, au decis sa innopteze. Intamplarea a facut ca toti cei trei sa aiba acelasi vis: in dangat de clopot, fiecaruia dintre ei s-a aratat un inger care le-a spus ca in acea stanca se afla o icoana zugravita dupa chipul Maicii Domnului. Dimineata, trezindu-se, si-au povestit unul altuia visul avut si, inspaimantati fiind, au hotarat sa se mute pe un versant alaturat. Visul s-a repetat in noaptea urmatoare, iar in a treia noapte li s-a aratat chiar Maica Domnului, care i-a dus la o stanca anume si le-a aratat intrarea in grota, sfatuindu-i sa ridice un locas acolo unde vor gasi icoana. Se mai povesteste ca tot atunci Maica Domnului le-a transmis si numarul vietuitorilor care ar fi trebuit sa slujeasca in acel loc: 33. Nici mai mult, nici mai putin decat anii traiti de Mantuitorul Iisus Hristos pe Pamant.

Se mai presupune ca biserica sapata in stanca muntelui dateaza din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina, in grote, din cauza persecutiilor, poate chiar din epoca primilor daci crestinati. Despre icoana gasita in stanca de catre cei trei ciobani se crede ca este una dintre cele 12 icoane pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, la dorinta Maicii Domnului. Pe aceste meleaguri, icoana ar fost adusa de Sfantul Apostol Andrei, care a propovaduit in Dobrogea si a plecat apoi spre Dacia Superioara, facand popas langa un templu pagan inchinat zeului Zamolxes. Apostolul Andrei, care crezuse ca in grota traieste un slujitor al zeului pe care urma sa il crestineze, nu a gasit pe nimeni acolo, astfel ca s-a adresat celor cu care calatorea, zicand: "Nemo est" (Nu este nimeni). Asa s-ar putea explica si numele "Namaiesti".

O alta istorisire este cea legata de perioada Primului Razboi Mondial, cand biserica, staretia si o parte din chilii au luat foc din cauza bombelor cazute in zona, iar sergentul Ion Mustata a fost cel care a salvat icoana Maicii Domnului, impreuna cu putine carti si odoare bisericesti. Mai tarziu, el a povestit ca i-a luat o noapte intreaga sa stinga focul, dar spre dimineata, flacarile s-au stins dintr-o data cand au ajuns langa icoana. Astazi, icoana este renumita pentru ajutorul dat femeilor care se roaga inaintea ei cu nadejdea de a putea avea copii, cat si pentru vindecari ale unor afectiuni grave si alte necazuri.

Manastirea Namaiesti se afla la intrarea in Campulung-Muscel dinspre Targoviste (68 km) si Brasov (80 km). Pentru cei veniti aici in pelerinaj, popasul pe aceste meleaguri binecuvantate reprezinta un motiv de bucurie interioara, iar pentru cei atrasi de senzational, un loc plin de mistere: lacasul face parte, alaturi de Manastirea Corbii de Piatra si Manastirea Cetatuia Negru Voda, din grupul bisericilor rupestre din zona Muscelului, situate intr-un fel de "triunghi tainic", cu latura de 20 km, o zona in care se spune ca au loc fenomene deosebite.



"Legendele unui loc incarcat de mister: Manastirea Namaiesti si icoana facatoare de minuni din stanca" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Legendele unui loc incarcat de mister: Manastirea Namaiesti si icoana facatoare de minuni din stanca COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania