7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Supa de cartofi cu carnati

Supa de cartofi cu carnati

Supa de cartofi cu carnati si boia. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)

Rasunete de dincole de vreme: in vizita la domeniul de la Ciucea al poetului Octavian Goga

Rasunete de dincole de vreme: in vizita la domeniul de la Ciucea al poetului Octavian Goga

Muzeul Memorial Octavian Goga este situat in localitatea Ciucea din judetul Cluj, la jumatatea distantei dintre Cluj-Napoca si Oradea, si a luat fiinta in data de 17 februarie 1967, ca urmare a donatiei facute catre statul roman de legatara testamentara a lui Octavian Goga, sotia acestuia, Veturia Goga. Domeniul de la Ciucea a fost cumparat de catre Octavian Goga in anul 1920, de la Boncza Berta, vaduva poetului maghiar Ady Endre, iar pe locul vechiului conac – o cladire cu un nivel si dimensiuni modeste, avand la fatada deschideri cu arcade gotice si un turn crenelat in vechea traditie a arhitecturii provinciale neogotice din Imperiul Austro-Ungar, intre 1921 si 1926, Goga a cladit un imobil nou, pastrand in parte zidul si fundatia celui vechi.

Cladirea avea un salon de primire bordat de cele cinci deschideri semicirculare, imaginand o logie exterioara, sufrageria si cateva incaperi cu destinatii domestice, iar la etaj salonul de muzica, biblioteca, biroul de lucru al poetului, pe o latura, iar pe cealalta, dormitoarele si baia. Salonul de primire, incaperea centrala a parterului Castelului de la Ciucea, reprezinta locul unde poetul se intalnea cu oaspetii sai de seama. Sufrageria, singura incapere din muzeu care si-a pastrat tapetul original, adaposteste o interesanta colectie de arta decorativa, cuprinzand ceramica si portelan englezesc, german, austriac, chinezesc si japonez.

Din sufrageria de la parter, o superba scara conduce la incaperea centrala a etajului, Salonul de muzica. Piesa cea mai interesanta a camerei este pianul Beckstein al Veturiei Goga, la care au cantat George Enescu si Dinu Lipatti, atunci cand au fost oaspetii poetului la Ciucea. Biblioteca are circa 6000 de volume, cu o tematica diversa (carte veche religioasa, dictionare, beletristica universala si romana) in limbile romana, maghiara, germana, franceza, engleza, latina, dar este si un punct documentar al muzeului, cu fotografii ale poetului in diferite ipostaze, imagini de familie, caricaturi, volume cu dedicatie primite de poet etc. Aici se mai afla doua jilturi daruite poetului de Biblioteca Universitara clujeana, cu prilejul decernarii titlului de Doctor Honoris Causa, in 1932.

In perioada cand a fost Ministru al Cultelor si Instructiunii Publice, Octavian Goga a cumparat de la Cultul Reformat partea de sus a actualului domeniu, dintre Castel si liziera padurii, inclusiv o cladire construita in 1909, careia, dupa moartea poetului, Veturia Goga ii da destinatia de manastire, cu hramul Sfintei Fecioarei Maria, adapostind cateva maici. In 1949, Veturia Goga renunta la maicile adapostite aici, pentru ca, dupa anul 1994, in urma intelegerilor intervenite intre Consiliul Judetean Cluj si Patriarhia Clujului, Vadului si Feleacului, sa se redeschida Manastirea Ciucea. In 1939, Veturia Goga aduce la Ciucea si un superb monument de arhitectura taraneasca, biserica de lemn din comuna salajeana Galpaia, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", construita in 1575.

Familia Goga a inchis latura de nord a curtii interioare prin ridicarea unei cladiri numita Casa Alba, locul curent de primire si de ospatare a invitatilor. Casa Alba adaposteste o expozitie etnografica, in care pot fi admirate costume populare, covoare, icoane pe sticla si lemn, unele din sec. al XVII-lea, ceramica de Vadu Crisului, Corund si Vama. Corpul anexa B, unde a locuit cu intermitente Ady Endre in perioada 1915-1917, a devenit prin traditie Casa Ady Endre, lucru certificat si prin placa memoriala amplasata pe peretele dinspre est. De asemenea, pentru a pastra ceva din vechea imagine romantica a cladirii initiale, poetul a construit, pe o stanca aflata in proximitatea soselei, la peste 20 de metri inaltime, "Casa de pe stanca", o constructie ciudata sustinuta de ziduri de sprijin din piatra, folosita de poet ca un pavilion de vanatoare si ca loc de adapostire a oaspetilor.

Octavian Goga a decedat la Ciucea, la 7 mai 1938, dupa un atac cerebral. Momumentul funerar a fost realizat, prin stradaniile Veturiei Goga, intre anii 1938-1958. Ridicat de un mester zidar maramuresean, mausoleul este facut din marmura si placat cu mozaic de Veturia Goga, cu mana sa. Tehnica de montare este bizantina, iar fundatia mausoleului este din beton armat si are 8 m, din dorinta constructorului de a preintampina orice alunecare de teren, lucrarea fiind amplasata in panta, pe dealul Plesului. Mausoleul a fost inaugurat oficial in 1958, cand ramasitele pamantesti ale lui Octavian Goga sunt mutate din mormantul provizoriu in sarcofagul mausoleului. Pe frontonul sau, Veturia Goga a transcris ca epitaf, in mozaic, o strofa din poemul lui Goga, "Din larg":
 
"Jur-imprejur e largul care canta,

E soare-n cer, e sarbatoare sfanta

Si-n vreme ce mi-a amutit pamantul

Fiorul pacii-n suflet mi se lasa

Eternitati imi flutura vesmantul

Simt Dumnezeu cum ma primeste-n casa."

 



"Rasunete de dincole de vreme: in vizita la domeniul de la Ciucea al poetului Octavian Goga" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Rasunete de dincole de vreme: in vizita la domeniul de la Ciucea al poetului Octavian Goga COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania