7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Salata de fasole verde

Salata de fasole verde

Si aperitiv si garnitura si salata, toate aceste roluri le poti intalni intr-un singur preparat. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 2 voturi

Rimetea, singura localitate care a primit medalia de argint „Europa Noastra” din partea Uniunii Europene

Rimetea, singura localitate care a primit medalia de argint „Europa Noastra” din partea Uniunii Europene

Suntem intr-un sat de munte din judetul Alba, cochet ca satele din Austria, marginit de versanti abrupti de 650 de metri inaltime, incarcat de istorie si traditii, vizitat de mii de turisti anual din toata lumea. Un sat din care nu ti-ai mai dori sa pleci, pentru ca iti ofera totul si nu cere nimic in schimb, decat sa-l respecti.

Satul Rimetea, unde soarele rasare de doua ori

Incepe o zi noua in Rimetea. Se vede clar, dupa soarele care rasare si incepe sa incalzeasca. Satul se trezeste si incepe pregatirile pentru turistii straini care vor veni si azi, cu autocarele. Azi asteapta musafiri din Germania si din Japonia.

Dintr-odata se asterne umbra peste sat. Soarele a apus deja? Sau... ba nu, s-a ascuns dupa masiva Piatra a Secuiului care strajuieste satul in partea de est. Piatra Secuiului si Coltii Trascaului formeaza un masiv calcaros brazdat de numeroase creste prelungi care coboara spre vale, formand prin eroziune turnuri, pilieri, lapiezuri. Intre cele doua varfuri se casca Santul Mare, un jgheab urias umplut cu grohotis, jgheab care este cea mai scurta cale de acces spre varf.

Din creasta avem o panorama care iti taie rasuflarea asupra Vaii Ariesului si Vaii Muresului. De sus se vede tot satul, cu casele lui albe tipice zonei, cu stradutele inguste si curate, cu cimitirul vechi si biserica unitariana din 1700. Tot de sus din creasta se vede straduta cu cele sapte case identice, construite de un nobil bogat pentru cei sapte fii ai sai.

Dupa o ora soarele rasare din nou si lumineaza versantul opus, Ardascheia, care ascunde in adancuri multe mine de fier.

Obiceiuri si traditii in satul Rimetea

Rimetea a fost atestata documentar in 1257, dar ea exista inca din primii ani ai erei noastre, dupa monedele romane gasite aici. In secolul al XIII-lea au fost colonizati aici mineri de origine germana, care ulterior s-au maghiarizat. De aceea portul popular din Rimetea este specific doar acestui sat, avand influente maghiare si germane.

Muzeul etnografic isi deschide portile. A luat fiinta in 1952 si are peste 2500 de exponate, de la instrumente pentru ingrijit animalele, pentru tors, razboaie de tesut, lazi de zestre pictate in verde si rosu, costume traditionale. Pe langa ele mai functioneaza si doua muzee private, intretinute de inimoasele Ida neni si Gellei Anna. Casa cea mai veche din sat, construita in 1668, isi deschide obloanele si Moara de apa cu roata de lemn incepe sa se invarta, asa cum o face din 1752.

Vechiturile din Rimetea, apreciate de umanitate

Pe tot parcursul anului turistii vin in Rimetea sa se imbogateasca. Nu de la minereul de fier, ci vin sa simta locul, sa-l traiasca, sa locuiasca in una din cele peste 50 de pensiuni. Aici se practica alpinism, zbor cu parapanta, drumetie, iar la cativa kilometri se poate vizita Cetatea Coltesti, construita pe un varf de stanca. Satul este singura localitate europeana care a primit medalia de argint „Europa Noastra”, in anul 1999, din partea Uniunii Europene.

Rimetea face parte din patrimoniul UNESCO si locuitorii sai au inteles importanta pastrarii traditiilor. La sfarsitul iernii se tine spectacolul original al rimetenilor, numit "farsang cu masti". In Rimetea nu vei vedea geamuri termopan, nici usi metalice, nici fatade moderne. Satul vede lumea prin geamuri duble, mici, cu obloane de lemn, cu porti de lemn cu balamale unguresti, inflorate.

Larisa Bracea

Etichete: obiceiuri traditii sporturi extreme Rimetea patrimoniu UNESCO

"Rimetea, singura localitate care a primit medalia de argint „Europa Noastra” din partea Uniunii Europene" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Rimetea, singura localitate care a primit medalia de argint „Europa Noastra” din partea Uniunii Europene COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania