7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Piure de castane

Piure de castane

Piure de castane servit cu frisca. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Salina Cacica – de la zacamantul de “aur alb”, la obiectiv turistic

Salina Cacica – de la zacamantul de “aur alb”, la obiectiv turistic

In nordul Romaniei, la poalele Obcinei Mari, se afla Salina Cacica, amplasata in localitatea cu acelasi nume din judetul Suceava. Unica in tara noastra, deoarece galeriile sale au fost sapate manual, incinta salinei are un potential curativ foarte ridicat, iar masivul de sare de aici poate asigura consumul pentru intreaga Europa, timp de 400 de ani.

Istoria si dezvoltarea economica a localitatii Cacica este strict legata de zacamantul de sare gema, “aurul alb” care a si intemeiat asezarea. Exploatarea sistematica, de tip industrial, isi afla inceputurile catre ultima decada a secolului al XVIII-lea. Folosirea izvoarelor cu apa sarata de aici, in starea lor naturala, cat si pentru producerea sarii recristalizate prin fierbere, are insa o vechime milenara, asa dupa cum au relevat-o cercetarile arheologice, care au atestat una din cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura din Europa, datata in perioada cultului Cris din neoliticul timpuriu (mileniul 5 i.Hr.).

Aceste izvoare, numite saltine, apar in documentele vremii ca fiind proprietate fie manastireasca, fie obsteasca, spre deosebire de sare, care era proprietate domneasca. In perioada Evului mediu, pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, nu s-a incercat o industrializare a acestor saltine din dorinta de a nu scadea pretul de monopol al sarii, ce aducea venituri visteriei domnilor Moldovei si de teama de a nu trezi lacomia turcilor dupa cum arata Dimitrie Cantemir in Descriptio Moldaviae.

Incepand cu anul 1775, cand Bucovina intra in administratia Imperiului Austro-Ungar, se iau masuri in directia prospectarii bogatiilor minerale ale subsolului acestei noi provincii. Pentru a nu importa sare de la Targul Ocna (in Moldova) sau a aduce sare de la Ocna Dej (in Transilvania), Curtea Imperiala de la Viena, prin Administratia militara a Bucovinei, va lua masuri pentru asigurarea cu sare alimentara a locuitorilor noii provincii. In anul 1776, maiorul von Mieg, care intocmise prima ridicare topografica a Bucovinei, raporta despre existenta a doua fantani de saramura cunoscute, ceea ce a dus la o prospectare a tuturor izvoarelor sarate din Bucovina, prima dintre ele facandu-se nu departe de Solca.

Odata cu descoperirea zacamantului de sare de la Cacica - scopul principal al acestor eforturi - s-au inchis saltinele amenajate si s-au zidit izvoarele sarate, iar in 1791 a inceput exploatarea sarii. Specialistilor in extragerea sarii din saramura de la fierbatoarele din Galitia le-au fost acordate unele inlesniri, ca si minerilor ruteni (ucrainieni) si polonezi, pentru a-i putea coloniza aici. In anul 1810, mina este deschisa pe trei orizonturi, iar de-a lungul timpului, pentru rentabilizarea activitatii, parcurge diferite etape de modernizare.

Daca la inceput transportul productiei din subteran s-a facut cu burduf din piele de bivol pentru sarea gema si din piele de caprioara pentru saramura din infiltratii, trase la suprafata cu crivacul, ulterior s-a amenajat instalatia de extractie cu colivii pentru transport cu vagoneti a sarii geme si pompe amplasate in subteran pentru transportul saramurii. Dupa sute de ani de la deschiderea salinei, inca se pastreaza impresionantul numar de 8.200 de galerii.

In anul 2003, printr-un program de inchidere si ecologizare a minei Cacica, s-a trecut la demolarea, curatirea si ecologizarea vechii platforme de preparare a sarii recristalizate din incinta miniera. Terenul astfel eliberat a fost disponibil pentru dezvoltarea unei baze turistice si de agrement. Vizitarea minei aparuse insa ca obiectiv inca de la mijlocul secolului al XIX-lea, pe un traseu care s-a pastrat pana astazi si cuprinde: micromuzeul din cladirea putului de extractie, Capela Romano-Catolica Sfanta Varvara, aflata la 26 m adancime, galeria piticilor, lacul sarat, pe care, in trecut, se puteau face plimbari cu pluta, sala de dans, situata la 37 m adancime, unde se organizau spectacole, baluri si diverse intalniri festive, si muzeul utilajelor. Pe langa aceste obiective, pentru delectarea si agrementul turistilor, mai exista o sala in care pot fi practicate diferite sporturi, iar in imediata apropiere a salinei, este amplasat un bazin cu apa sarata.

Andreea Milici

Sursa poza: www.doxologia.ro
 



"Salina Cacica – de la zacamantul de “aur alb”, la obiectiv turistic" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Salina Cacica – de la zacamantul de “aur alb”, la obiectiv turistic COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania