7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Ciorba de stevie si corcoduse

Ciorba de stevie si corcoduse

Cioba cu stevie si corcoduse, imbogatita cu sunculita taraneasca, oua si verdeata proaspata. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Sporturi extreme in Romania. Snowboarding – surf pe zapada.

Sporturi extreme in Romania. Snowboarding – surf pe zapada.

Snowboarding-ul este un sport inventat in anii '50, de catre niste pasionati ai surfing-ului si roller skating-ului, care doreau sa practice aceste doua sporturi si in sezonul rece. Snowboarderul coboara pe partie asezat pe o placa (board) usoara de circa 150 cm, cu un picior in partea frontala si celalalt in partea din spate, iar fata spre una din laturile boardului. Picioarele sunt prinse de board cu ajutorul unor legaturi, iar miscarile de baza seamana cu cele din skateboarding, surfing sau wakeboarding. Adesea descris ca "surf pe zapada", snowboarding-ul ofera o senzatie de libertate, in echipament si tehnici, care il face deosebit de placut si foarte popular. Echipamentul consta in: costum lejer, special pentru iarna, casca de protectie, ochelari, manusi, placa, legaturi, boots, aparatori pentru incheieturi, genunchiere. Placa se alege in functie de nivelul practicantului si de stilul de snowboarding – pentru intreceri sunt recomandate placile mai dure si mai lungi, iar pentru freeride cele flexibile si scurte, ce pot fi manevrate mai usor.

Inceputurile

Astazi, tehnologia folosita pentru constructia snowboardurilor este in mare parte asemanatoare cu cea folosita in fabricarea schiurilor, insa in momentul aparitiei acestui sport, placile se rupeau foarte repede si sportivii se raneau grav. Prima placa de snowboard rezistenta, dar rudimentara, a fost realizata de catre Sherman Poppen si a fost lansata pe piata in anii '60. Acesta semana cu o imbinare ciudata a unei punti de skateboard si a unui placaj de sanie, avand o franghie atasata partii din fata, ce permitea un oarecare control. In acea perioada insa, snowboarding-ul era practicat de catre un grup mic de sportivi pasionati, carora nu li se permitea sa foloseasca partiile utilizate de schiori. Snowboarding-ul a crescut in popularitate in anii '70 – '80, datorita unor practicanti foarte talentati si dedicati, care au imbunatatit aspectul placii, materialul din care era construita, accesoriile si echipamentul. In prezent, snowboarding-ul este practicat, asemeni schiului, pe multe din partiile mondiale, iar popularitatea lui este in continua crestere.

Grad de periculozitate

Este un sport mai solicitant si mai obositor decat schiatul, iar zonele cu cea mai mare expunere sunt incheieturile mainilor, gleznele si gatul. Schemele variaza de la a merge cu spatele, numita si fakie, pana la sarituri care implica rasuciri si intoarceri spectaculoase. Practicantul nu isi poate departa si apropia picioarele, trebuie sa fie in permanenta in viraj, cu greutatea pe varfuri sau calcaie, altfel risca sa cada si sa se raneasca. Cu toate acestea, putem spune ca snowboarding-ul e atat de sigur sau periculos pe cat il face sa fie practicantul. Acesta trebuie sa verifice stratul de zapada si riscul de avalansa, sa poarte echipament de siguranta, sa tina cont de semnele de pe partie, sa pastreze controlul asupra boardului, care trebuie sa fie unul corect ales, sa evite zonele interzise sau periculoase si sa-si aprecieze corect limitele. Rata accidentelor de snowboarding, dintre care cele mai frecvente sunt cele la maini si la genunchi, s-a dovedit a fi in jurul valorii de trei raniri la o mie de zile de riding.

Stiluri de snowboarding


Cele mai cunoscute stiluri de snowboarding sunt freeride, dry slope, freestyle, freecarve si cel de competitii – slalom/slalom paralel (testeaza abilitatea competitorului de a combina viteza cu precizia virajelor), slalom urias (cursa este mai lunga, portile mai departate, iar competitorii merg la viteze mult mai mari), halfpipe (se tine intr-un sant semicircular, sapat la 12-15 m, ce ofera boarderilor loc de flipuri, twisturi si rasuciri), SuperG (proba de viteza la snowboard – de pana la 90 km/h) si snowboardcross (competitorii pleaca in grupuri de 4-6, printr-o cursa cu mai multe obstacole). Majoritatea competitiilor de snowboard includ insa si probe freestyle si alpine, acestea din urma fiind foarte asemanatoare cu cele de schi: un competitor trebuie sa navigheze prin niste fanioane sau porti asezate pe o panta, iar competitorul cu cel mai rapid timp castiga.

Snowboarding in Romania

Snowboarding-ul se poate practica pe aproape orice partie de schi, insa cele mai cautate locuri din tara noastra sunt: Sinaia (Valea Dorului), Predeal (Cocosul, Clabucet, Clabucet Varianta si Sub Teleferic), Azuga (Sorica si Cazacu), Busteni (Kalinderu), Poiana Brasov, Paltinis, Straja si Balea Lac, binecunoscut de catre practicantii acestui sport, pentru competitiile anuale organizate in zona. Sinaia ramane paradisul snowboarderilor, oferind partii pe care se poate practica freeriding-ul sau snowboardul extrem, datorita zapezii mari, a stancilor de toate dimensiunile si a ariei vaste. Partia Valea Dorului are un teren foarte variat, fiind excelenta atat pentru incepatori, cat si pentru intermediari-avansati. Pentru cursuri sau informatii puteti apela la Asociatia Monitorilor de Schi din Romania sau la scolile de pe partiile de schi.

Sursa fotografie: www.suedtirol.info

 



"Sporturi extreme in Romania. Snowboarding – surf pe zapada." citeste si:
+ adauga comentariu pentru Sporturi extreme in Romania. Snowboarding – surf pe zapada. COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania