7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Tocmagi de orez prajiti

Tocmagi de orez prajiti

Sa ferbi 40 dramuri orez in lapte, dar sa fie gros; il pui pe o farfurie si il intinzi ca sa se racoreasca; apoi tai tocmagi de un deget de lungi si de jumatate de grosi; ii tavalesti in ou; ii presar ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Un avocat acuza: „Extraterestrii din filmele americane arata ca Domnisoara Pogany”

Un avocat acuza: „Extraterestrii din filmele americane arata ca Domnisoara Pogany”

Un avocat roman intors recent dintr-o calatorie in Statele Unite se declara frapat de o asemanare pentru care sustine ca Romania ar trebui sa dea in judecata studiourile de la Hollywood. Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca Domnisoara Pogany, faimoasa lucrare a lui Constantin Brancusi, este modelul utilizat de americani in filmele SF cu extraterestri.

„Extraterestri din filmele americane arata ca dra Pogany, astfel cum a portretizat-o romanul Brincusi!”, sustine Piperea intr-o postare pe juridice.ro.

„Am fost la Museum of Modern Arts (MoMA), in New York, unde sunt expuse cinci lucrari de Brincusi (caracterizat de americani drept “francez, de origine romana”). Printre lucrari, si piesa Mlle Pogany, pe care o mai vazusem in poza, dar niciodata atit de aproape. Ei bine, stimabililor, chipul este modelul utilizat de aproape toate filmele SF americane cu si despre extraterestri”, explica avocatul roman.

„Statul sa dea in judecata Hollywood”

Gheorghe Piperea nu se opreste aici si sustine ca statul roman ar trebui sa dea in judecata Hollywood-ul pentru folosirea chipului fara drepturi de autor.

„Nu cumva mostenitorii lui Brincusi sau detinatorii unor alte exemplare din Mlle Pogany (sunt vreo cinci), inclusiv Ministerul Roman al Culturii, ar putea cere drepturi de autor de la toti cei care au folosit acest chip in filme fara acordul titularului dreptului de autor? Ba bine ca nu! Daca Statul roman vrea sa faca bani multi de tot, sa dea in judecata studiourile de la Hollywood si pe toti cei care au reprodus acest chip fara drept pana acum. Eu sunt aici…”, noteaza avocatul.

Domnisoara Pogany, o statuie de aproape un secol

Cunoscuta si sub numele de Mademoiselle Pogany, faimoasa statuie a sculptorului Constantin Brancusi a fost realizata in urma cu 98 de ani, in 1913. Numele provine de la pictorita maghiara Margit Pogany, o tanara care i-a fost lui Brancusi model si iubita deopotriva.

Constantin Brancusi a creat 5 versiuni ale „Domnisoarei Pogany”, in decurs de  doua decenii. „Domnisoara Pogany I” din anul 1913 exista intr-o versiune de ghips si 4 versiuni de bronz, una dintre ele fiind expusa la The Museum of Modern Art (MoMA) din New York.

O replica a sculpturii lui Brancusi, realizata de Octavian Mosescu, se afla la Muzeul de Arta din Craiova.

Etichete: Domnisoara Pogany extraterestri Gheorghe Piperea avocat Hollywood judecata

"Un avocat acuza: „Extraterestrii din filmele americane arata ca Domnisoara Pogany”" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Un avocat acuza: „Extraterestrii din filmele americane arata ca Domnisoara Pogany” COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania