7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Pui cu sos de vin si patrunjel verde

Pui cu sos de vin si patrunjel verde

Piept de pui in sos de vin si usturoi, presarat cu patrunjel verde. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Unic in Romania: Satul in care se ajunge doar cu scara

Unic in Romania: Satul in care se ajunge doar cu scara

Undeva in Banatul montan, se afla un sat cu totul special, unic in Romania, spre care singura cale de acces este reprezentata de o scara din lemn, veche de mai bine de 40 de ani, ale carei trepte sunt prinse de peretele abrubt al muntelui. Mai exact, sunt patru scari, cea mai lunga si dificila fiind ultima, asezata pe un perete aproape vertical, pe care trebuie urcate in jur de 30 de trepte. Este vorba de catunul Inelet, unul din cele 40 de sate uitate de lume in inima muntilor ale comunei Cornereva, din judetul Caras-Severin. Aceasta este atestata documentar in anul 1518, desi aici a fost gasit un topor de piatra slefuita si perforata, despre care se banuieste ca dateaza din neoliticul tarziu si care se afla in prezent la scoala din centrul comunei. De altfel, si alte surse sustin ca urme ale habitatului uman pe teritoriul comunei dateaza din epoca bronzului timpuriu.

Cu toate acestea, locuitorii din Inelet traiesc ca acum 100 de ani, fara curent electric, cu exceptia gospodariilor care au generator. Dar si fara grijile si stresul societatii moderne. Cat despre scara de pe munte, un astfel de acces poate parea periculos pentru cei neexperimentati, insa localnicii sunt obisnuiti. In plus, acestia nu coboara si urca zilnic scarile, intrucat au cam tot ce le trebuie in varful muntelui - se gospodaresc singuri, isi cultiva totul in gradina, mananca bio, respira aer curat si parca sunt mai fericiti. Exista chiar si o scoala, care functioneaza, ce-i drept, cu patru copii. Asta deoarece mare parte din locuitori sunt persoane in varsta, cei tineri luandu-si zborul din cuib si avantandu-se in lume. Ca o curiozitate insa, din cei patru elevi de la scoala din Inelet, trei sunt frati si una este verisoara lor, toti avand, evident, acelasi nume de familie.

Dincolo de inedita amplasare, potentialul turistic al zonei este dat de extraordinara frumusete a peisajelor naturale din Muntii Cernei. Lucru deloc surprinzator, avand in vedere ca ne aflam in Parcul National Domogled-Valea Cernei, cunoscut pentru privelistile de vis. Odata urcata scara catre Inelet, contempland perspectiva care iti taie rasuflarea asupra Vaii Cernei si a muntilor care o strajuiesc, ai impresia ca esti mai aproape de cer. Turistii gasesc aici locul perfect de relaxare si incarcare a bateriilor, avand posibilitatea de a practica pescuitul pe raurile de pe raza comunei Cornereva, unde se pot prinde pastravul si mreana, sau drumetii prin padure. Localnicii din Inelet sunt dispusi sa ofere turistilor locuri de cazare, fie in propria casa, fie punandu-le la dispozitie teren pentru campare. Oaspetii sunt, de asemenea, asteptati cu diferite produse traditionale, ecologice si tare gustoase: branza, lapte, miere de albine sau rachie.

Autor fotografie: Dan Tautan

 



"Unic in Romania: Satul in care se ajunge doar cu scara" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Unic in Romania: Satul in care se ajunge doar cu scara COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania