7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Prajitura cu mere si bezea

Prajitura cu mere si bezea

Prajitura de mere cu scortisoara si bezea. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)

Atentie la vipere pe Ceahlau! Unde exista panouri si ce faci daca te musca

Atentie la vipere pe Ceahlau! Unde exista panouri si ce faci daca te musca

Turistii care vor sa urce pe Ceahlau sunt avertizati sa nu paraseasca traseele marcate, din cauza viperelor. Acest lucru este facut cu ajutorul unor pancarte amplasate in mai multe puncte.

„Atentie, vipere! Nu parasiti traseul turistic!”. Acesta ese mesajul scris pe pancarte rotunde incercuite cu rosu, prin care salvamontistii incearca sa ii avertizeze pe turisti asupra riscului la care se expun daca nu resepcta traseele marcate. Avertismentul este scris si in limba engleza si ii mai indeamna pe turisti sa apeleze numarul 112 in caz de urgenta.

In urma cu circa o saptamana, in vecinatatea Parcului National Ceahlau, un turist de 41 de ani a fost muscat de mana de o astfel de reptila veninoasa. Barbatul a fost transportat la Spitalul Judetean de Urgente din Piatra Neamt, unde exista ser antiviperin.

„Ar fi util pentru turisti sa aiba in trusa de prim ajutor o pompa de aspivenin, care se gaseste in comert si poate fi utilizata rapid, in cazul muscaturii. E un fel de seringa cu care se extrage veninul din intepaturile sarpelui“, sustine pentru Adevarul Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt.

Unde se afla semnele

Semnele sunt amplasate pe traseul Durau-Fantanele-Dochia, in punctul numit „La morminte“, la poarta de intrare din Izvorul Muntelui, pe versantul sudic in Poiana Stanilelor si in punctul denumit „La palarie“. Alte doua panouri sunt in apropierea cabanei Dochia, inspre zona de campare si pe platou, in zona „Gura plansa“.

Anul trecut, un tanar de 21 de ani a fost muscat de o vipera in timp ce urca pe Ceahlau. Tanarul a incercat sa prinda reptila cu mana si a fost muscat de deget. Acesta a fost transportat la Spitalul din Piatra Neamt, unde mai exista o singura doza de ser antiviperin.

Ce sa (nu) faci daca esti muscat de vipera

Turistii muscati de vipera trebuie in primul rand sa sune la un numar de urgenta pentru a chema ajutor. Pana la sosirea echipelor de interventie, persoana muscata de vipera trebuie sa stea culcata si cat mai linistita, pentru a nu accelera bataile inimii si deci sa raspandeasca veninul in corp.

Folositi pompa aspivenin din trusa de prim ajutor. Daca nu exista, puteti improviza dintr-o seringa, la care se taie partea superioara. Rana trebuie dezinfectata si racita prin aplicarea unei comprese sau a unui corp rece.

Primele simtome pot aparea la aproximativ o ora de la muscatura si constau in dureri si umflarea membrului muscat, greata, voma si dureri de cap. Nu intrati in panica! Decesul poate surveni abia peste 7-8 ore, numai daca intrega incarcatura de venin a fost eliberata, lucru care nu se intampla foarte des.

Atentie! Rana nu trebuie taiata sau arsa si nu trebuie supta, intrucat veninul poate ajunge in organism printr-o leziune a cavitatii bucale.

Etichete: vipere Ceahlau panou muscat salvamont

"Atentie la vipere pe Ceahlau! Unde exista panouri si ce faci daca te musca" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Atentie la vipere pe Ceahlau! Unde exista panouri si ce faci daca te musca COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania