7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Crenvursti in aluat

Crenvursti in aluat

Crenvursti in aluat, un aperitiv simplu, dar gustos. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 2 voturi

Femeile impietrite - stanci cu forme bizare in jurul carora s-au nascut legende

Femeile impietrite - stanci cu forme bizare in jurul carora s-au nascut legende

Carpatii nostri babe poarta. In Bucegi, in Ceahlau, pe Valea Rea, undeva in Buzau si cine mai stie pe unde. S-au adunat babele pe ale noastre meleaguri, mai ceva ca la sezatoare. Aceste coloane impozante de piatra, raspandite in lantul carpatic seamana din departare cu figuri omenesti, despre ele povestindu-se ca ar fi reprezentarea unor personalitati mitice.

Babele din Bucegi, un grup de stanci bizare

Pe platoul din Bucegi se inalta misterios un grup de stanci bizare denumite si ele in traditia populara “Babele”. Cunoscute si sub termenul de “ciuperci” in randul geografilor, Babele din Bucegi au rezultat din actiunea vantului care a erodat calcarele si gresiile din care acestea sunt alcatuite. Istoricii, insa, atribuie acestora rolul de altare ce serveau sacrificiilor animaliere sau umane, practicate de geto-daci la fiecare cinci ani, in cinstea marelui zeu.

Legendele Babei Dochia din Ceahlau

Baba Dochia din Masivul Ceahlau aduna in jurul ei o multime de legende. Una povesteste despre “Traian si Dochia”. Se spune ca Dochia ar fi fost fiica regelui dac, Decebal, si de ea s-a indragostit Traian. Urmarita fiind de trupele acestuia, ea se ascunde pe muntele sacru, Ceahlau, impreuna cu oile. Disperata, Dochia roaga muntele Ceahlau sa o transforme in stana de piatra. Asa s-a si intamplat, odata cu ea fiind impietrite si cele 20 de oi.
O alta legenda este despre Baba Dochia care ar fi avut un fiu, Dragobete. Acesta s-a casatorit impotriva dorintei sale. Pentru a-si necaji nora, intr-o zi de iarna, i-a dat acesteia un ghem de lana neagra si a trimis-o sa-l spele la rau, spunandu-i sa se intoarca abia cand lana va fi alba. Degeaba a incercat fata sa aduca ghemul la culoarea alba, petru ca lana ramanea la fel. De disperare, pentru ca nu se putea intoarce acasa la sot, a inceput sa planga, iar Domnul Iisus Hristos a aparut in cale si i-a dat o floare rosie spunandu-i sa spele cu ea. Zis si facut, ghemul si-a recapatat culoarea, insa cand a ajuns acasa, soacra, auzind povestea fetei, a acuzat-o ca Martisor (asa ii spunea fata lui Iisus, pentru ca nu il recunoscuse) era iubitul ei. Gandindu-se la floarea primita de nora sa, Dochia a pornit cu turma spre munte, convinsa ca a venit primavara. Pe parcursul calatoriei si-a scos rand pe rand cele 12 cojoace pe care le purta, pana a ramas fara niciunul. Vremea s-a schimbat, iar Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se, conform legendei, in stana de piatra. Aceasta este cunoscuta in zilele noastre ca stanca Dochia din Ceahlau.

Femeile impietrite din Valea Rea


Si in Valea Rea din judetul Arges se pot intalni figuri de piatra in forma de femei. Despre acestea legenda spune ca noua batrane au plecat cu caprele la munte, dar din cauza gerului s-au transformat in stane de piatra.

Babele de la Ulmet, farfuriile zburatoare din Buzau

In judetul Buzau, pe un platou de nisip izolat se afla Babele de la Ulmet. Unele stanci sunt perfect ovale, iar altele au forma unor farfurii zburatoare; satenii spun ca seamana perfect cu Babele Bucegilor, insa nu au nicio explicatie in ceea ce priveste formarea lor. Poate o sa o afli tu, daca o sa treci sa stai de vorba cu ele.

Diana Petrut

Etichete: Babele babe Babele Bucegi Dochia Ceahlau Valea Rea Babele Ulmet fenomene colaci

"Femeile impietrite - stanci cu forme bizare in jurul carora s-au nascut legende" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Femeile impietrite - stanci cu forme bizare in jurul carora s-au nascut legende COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania