7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Pilaf cu dovlecei

Pilaf cu dovlecei

Pilaf de orez cu dovlecei. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Groapa Ruginoasa, interminabila rana care inghite brazii

Groapa Ruginoasa, interminabila rana care inghite brazii

Daca te-ai fi plimbat in urma cu 80 de ani pe Muntele Tapu, langa Pasul Vartop din in judetul Alba, ai fi gasit cu greutate o vaiuga mica, buna de trecut cu piciorul. Daca te plimbi azi, ajungi fara sa vrei pe buza unei prapastii de 100 m adancime si 600 m latime, sapate in gresii si argile rosiatice. Este Groapa Ruginoasa, un fenomen imens de ravinare.

Unde este Groapa Ruginoasa

La km 28 al drumului ce porneste din Vartop spre vest, interceptam un valcel cu apa la prima curba mare. Traseul marcat urca pe acest valcel timp de 10 minute, pana intr-o poiana de unde sa vad varfurile Tapu si La Morminti. Saua dintre cele doua varfuri este tinta urcusului nostru. Dupa 30 de minute de la sosea ajungem la destinatia traseului: locul unde nu mai sunt brazi.

Nu am ajuns intr-o noua poiana, ci pe marginea Gropii Ruginoase, o ravina uriasa cascata in fata noastra. Padurea se sfarseste brusc si lasa spatiu liber unei gropi adanci, cu peretii verticali. Golul rosu este format prin eroziune continua si rapida si inghite, ca un malaxor gigantic, stanci, brazi, pamant si iarba. Tot ceea ce cade in groapa nu mai are scapare, asa ca aveti grija pe marginea prapastiei.

De ce creste Groapa Ruginoasa

Pe hartile vechi Groapa Ruginoasa apare ca un mic valcel. Acum, dupa 80 de ani, Groapa a crescut la 600 de metri. Gresiile de la suprafata au fost subminate de calcarele de dedesubt care s-au dizolvat si s-au prabusit, pregatind terenul pentru eroziunea masiva a valcelului initial. Intreaga groapa este in fapt bazinul hidrografic al unui torent care adanceste si mai mult baza gropii, iar ploile ii surpa marginile si alimenteaza torentul.

Centrul gropii este inceputul canionului Valea Seaca, un sector de chei cu 14 saritori care se pot parcurge numai de canionisti cu echipament si experienta. Pe timp de ploaie, cele 14 saritori devin cascade. Parcurgerea canionului de 1 km lungime dureaza cam 3-4 ore.

Din varful gropii se vad fenomenele naturale din Padis: Poiana Florilor, Pietrele Galbenei si Cheile Galbenei. Urmand in aval Valea Seaca ajungem la baza Canionului Galbena, poate cel mai frumos sector de chei din Romania.

Groapa Ruginoasa este o rana adanca, rosie, inconjurata de verdele padurii. O rana flamanda care cere stancile si brazii de pe versanti, cu care se hraneste si creste. O rana care nu se vindeca, ci se intinde cu fiecare ploaie.

Larisa Bracea

Etichete: judetul Alba rezervatii Rezervatie geologica

"Groapa Ruginoasa, interminabila rana care inghite brazii" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Groapa Ruginoasa, interminabila rana care inghite brazii COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania