7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Papara de peste

Papara de peste

Papara ardeleneasca este o reteta specifica partii de nord a regiunii, care solicita la ospetie prin savoarea si deliciul pestilor marunti gatiti in untura. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Biserica fortificata de la Cisnadioara, locul in care puterea tinerilor flacai era testata inainte de nunta

Biserica fortificata de la Cisnadioara, locul in care puterea tinerilor flacai era testata inainte de nunta

Cisnadioara se afla la 5 kilometri sud de orasul Cisnadie, pe colinele de la poalele Muntilor Cindrel. Punctul de atractie, si totodata cel mai inalt, al acestui mic sat agricol si de vacanta este biserica fortificata de pe deal, edificiu reprezentativ pentru arta romanica din Transilvania si si unul dintre cele mai vechi din aceasta zona. Ridicata in anul 1223 in cinstea Sfantului Mihail, modesta constructie este mai veche decat satul si a fost daruita abatiei cistercienilor din Carta de catre magistrul Gocelinus, favoritul regelui Andrei al II-lea (1205-1235), pentru mantuirea sufletului sau. De fapt, de atunci dateaza si prima mentionare documentara a localitatii Cisnadioara, cu toate ca sapaturile arheologice facute in zona au stabilit existenta unei asezari mult mai vechi, din perioada La-Tène, exact pe dealul unde a fost inaltata biserica.

Monumentul este deosebit datorita faptului ca el nu a fost modificat de-a lungul timpului, asa cum s-a intamplat cu majoritatea bisericilor din Transilvania. Biserica ce poate fi vazuta astazi in varful dealului de la Cisnadioara este conservata asa din prima jumatate a secolului al XIII-lea. Portalul sau vestic, construit in a doua jumatate a aceluiasi secol, reprezinta o raritate si un fapt exceptional pentru acele vremuri in Transilvania, deoarece este asemanator unei biserici burgunde a secolului al XII-lea de la Saint-Paul-de-Vaux sau cu portalul din catedrala de la Esztergom din Ungaria. Zidul de incinta din jurul bisericii, prevazut cu un turn de vest si cu un turn de poarta interior, a fost ridicat tot atunci, cu drum de straja zidit si creneluri.

Dupa ce a fost parasita multa vreme, in 1778 a fost construit un nou acoperis pentru biserica, care pe atunci servea satenilor din Cisnadioara ca depozit pentru fructe. Cu toate ca altarul bisericii a fost demontat, se mai pastreaza un fragment sculptat din nisa centrala, care o infatiseaza pe Fecioara Maria, datat din anul 1425, si care se afla in prezent la Muzeul Brukenthal din Sibiu. In anul 1940 au fost stramutate in acest loc placile funerare ale ofiterilor, soldatilor germani si austro-ungari cazuti in 1916, din cimitirul de la Gusterita. Ultima paznica a bisericii fortificate, impreuna cu vitele sale, a parasit in 1963 locuinta din cetate.

In interiorul incintei, vizitatorii pot fi surprinsi de prezenta unor bolovani rotunzi, mentionati inca din anul 1850 si care erau folositi pentru a fi aruncati peste ziduri. Exista si o legenda a locului, care spune ca fiecare fecior trebuia sa urce un astfel de bolovan pana in cetate inainte de nunta, pentru a-si demonstra puterea. Urcusul nu e unul usor chiar si fara greutati suplimentare, darmite cu un bolovan de zeci de kilograme pe post de tovaras de drum! Panorama insa face ca ascensiunea sa i se para calatorului o bagatela, iar de sus, privelistea este impresionanta. La fel ca si biserica din Cisnadie, asezamantul figureaza pe lista monumentelor istorice. Cisnadioara mai detine si un mic muzeu etnografic, gazduit de o casa taraneasca.

Autor fotografie: Marius Popa-Stoican, http://marius1966.blogspot.ro/2012/09/cisnadioara-cetatea.html
 



"Biserica fortificata de la Cisnadioara, locul in care puterea tinerilor flacai era testata inainte de nunta" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Biserica fortificata de la Cisnadioara, locul in care puterea tinerilor flacai era testata inainte de nunta COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania