7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Antricot de vita banatean

Antricot de vita banatean

O reteta banateana, care reuseste sa combine inspirat carnea de vita cu mazarea si ciupercile. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Lumea magica a satului traditional si spirit romanesc autentic – Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, un loc perfect pentru relaxare

Lumea magica a satului traditional si spirit romanesc autentic – Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, un loc perfect pentru relaxare

Ascuns in rezervatia naturala "Dumbrava Sibiului", un adevarat paradis cu vegetatia luxurianta aflat la circa 6,5 km sud de Sibiu, cel mai mare muzeu etnografic in aer liber din Romania se intinde peste pajisti usor valurite, presarate cu arbori batrani, cranguri si iazuri. Daca vreti sa va destindeti intr-un weekend, departe de agitatia orasului, acesta este locul perfect. Dispunand de un lac si de peste zece kilometri de alei, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA prilejuieste plimbari de tot felul, de la clasicul mers pe jos, pana la un scurt tur cu trasura, cu sania sau cu barca. Pastrator al spiritului romanesc autentic, va va transpune intr-o lume diferita, creata pe parcursul mai multor secole, in decursul unei istorii in care romanii si-au plasmuit un spatiu al lor, care sa-i deosebeasca de altii, facandu-i sa se simta unici, creativi.

Povestea Muzeului ASTRA incepe in urma cu mai bine de un secol, odata cu primele manifestari ale unui vis al romanilor din Transilvania de a organiza la Sibiu, sub egida Asociatiunii pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, o colectie etnografica cu rolul de a pune in valoare cele mai reprezentative marturii despre specificul romanesc, in conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar si pe fondul emanciparii culturale a tuturor popoarelor din centrul si sud-estul Europei. Prima expozitie a muzeului a avut loc in 1905, sectia in aer liber a fost deschisa in 1963, iar astazi, Complexul National Muzeal ASTRA este detinatorul unor valori etnografice inestimabile. Desi initial axat pe creatia tehnica, prezinta si constructii monumentale ale arhitecturii traditionale din zone etnografice ce au dat valori de exceptie in aria cioplirii si sculptarii lemnului.

Judecand dupa suprafata, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA este unul dintre cele mai mari din Europa. Cele 96 de hectare ale sale, din care expozitia propriu-zisa ocupa 42 de hectare, fac astfel ca Muzeul Satului din Bucuresti, de numai 15 hectare, sa para un pitic. Vizitatorii au la dispozitie doua restaurante, doua pensiuni, un spatiu de joaca, un centru de informare turistica, 4 parcari, numeroase locuri de popas, spatii destinate demonstratiilor practice si multe alte elemente menite sa le faca sederea cat mai agreabila. Urmarind prezentarea completa a bogatiei si variatei mosteniri rurale a Romaniei, colectiile muzeului numara cateva sute de cladiri si instalatii tehnologice din toate regiunile tarii. Organizarea acestora a tinut cont de sase arii de activitate:

 
Sectorul edificii de utilitate public - sociala
Monumentele de utilitate publica se refera la viata economica si comerciala a satului: carciuma din vatra satului, hanul din locuri de popas, pavilionul de joc, popicaria, scranciobul etc., dar si la viata spirituala, laica sau religioasa, ce culmineaza cu reprezentarea obiceiurilor si credintelor. Pe langa biserica, sunt prezentate si practicile magice stravechi si mentalitatile arhaice ale credintelor, prin "Casa mesteroaiei" (vrajitoarea satului), cu deschidere spre ceea ce era ascuns perceptiilor umane.

Un aspect important este acela ca majoritatea acestor monumente cuprinse in sectorul edificiilor publice sunt monumente functionale, pentru distractia vizitatorilor in muzeu – slujba religioasa si casatorii, botez la biserica, servicii specifice la carciuma si han, utilizarea pavilioanelor de joc, a popicariei, scranciobului.

Sectorul procese si procedee pentru obtinerea si prelucrarea produselor animaliere si vegetale in scop alimentar

Acest sector prezinta totalitatea procedeelor si tehnologiilor ocupationale, incepand cu cele mai vechi ocupatii aparute in civilizatia umana si pana la cele care au gasit conditii favorabile in mediul carpatic si in jurul Carpatilor. Ocupatiile principale, precum cresterea animalelor, pomicultura si viticultura, uleitul traditional si agricultura cerealiera, sunt ilustrate prin monumente cu arhitectura si tehnologie specifica. Sunt reprezentate si ocupatiile auxiliare: pescuitul traditional (de la nivelul gospodariei de pescari specializate, la atelierul de prelucrare a produselor piscicole – "cherhana"), albinaritul si vanatoarea traditionala (in curs de realizare).

De asemenea, Muzeul in Aer Liber poseda cea mai variata colectie de mori din Europa, ca o demonstratie a numeroaselor solutii realizate pe plan tipologic si energetic oferit de mediul natural. Morile sunt prezentate pornind de la sursa de energie traditionala utilizata (forta umana, forta animalelor, forta apei si a vantului), precum si pe principiul sistemelor tehnice (mori cu ciutura, cu roti verticale, cu aductiune superioara sau inferioara), si in sfarsit morile plutitoare si morile de vant, unele unicate in muzeele din Romania.

Sectorul procese si procedee pentru prelucrarea materiilor prime in vederea obtinerii materialelor de constructie si a obiectelor de uz gospodaresc (lemn, piatra, minereu, metale si argila)
Este sectorul mestesugurilor populare din Muzeul in Aer liber din Dumbrava Sibiului. Pe un fond stravechi, civilizatia populara poate fi considerata o "civilizatie a lemnului", "civilizatia pietrei", sau "civilizatia ceramicii", a "metalelor". Unele sate s-au specializat in mestesuguri anumite, fiind centre de atragere a locuitorilor altor zone pentru deservirea acestora si pentru valorificarea produselor respectivelor mestesuguri.

Sectorul cuprinde mai multe grupe tematice legate de: exploatarea si prelucrarea lemnului, prelucrarea pietrei in cadrul gospodariei, exploatarea si prelucrarea minereurilor, indeosebi a celui aurifer (prin intermediul prezentarii unei mine traditionale, cu vagonet din lemn), metalurgia populara, ceramica populara sau mestesugul olaritului popular (este prezentat un "sat de olari").

Sectorul procese si procedee de prelucrare a pieilor si fibrelor animale si vegetale pentru imbracaminte si obiecte de uz utilitar gospodaresc

Sectorul prezinta desfasurarea unor mestesuguri de prelucrare a unor materii prime de natura animala (piele, blana, par, lana, borangic) si vegetala (canepa si inul), atat in gospodaria taraneasca, cat si in sate specializate, in confectionarea unor produse legate de portul popular si de obiectele din gospodarie: argasitul, tabacitul, curelaritul, cojocaritul, prelucrarea lanii, a parului de capra, confectionarea borangicului prin intermediul cresterii viermilor de matase, confectionarea cergilor etc.

Asemenea mestesuguri au dat in unele localitati o caracteristica aparte intregii vieti sociale, arhitecturii, artei populare, interiorului locuintei, obiceiurilor etc., evoluand de la stadiul de "industrie casnica" la adevarate "industrii taranesti", reprezentate prin instalatii hidraulice de prelucrare a fibrelor textile, care au functionat adeseori in strinsa legatura unele cu altele, in adevarate complexe taranesti industriale, in cadrul carora sunt expuse in muzeu pive, darste si valtori, mori, joagare, polizoare etc.

Sectorul tehnici si mijloace de transport si comunicatii
Monumentele prezentate in sector sunt cele ce relizeaza comunicatia intre doua tarmuri ale apelor curgatoare – un pod plutitor cu cablu si un bac de traversare a Dunarii fara cablu. Pe baza unui proiect existent, o prezentare tipologica a transportului popular, de la mijloacele simple, purtate de om si animale, pana la vehicule, tinand de transportul pe uscat (purtat, tarat, glisat, rulat), cat si pe ape, in mediul muntos, deluros sau la ses, se va realiza intr-un pavilion aparte.

Sectorul expozitia de sculptura monumentala
Pe "Aleea calaretilor", precum si la intrarea si iesirea aleii de la grupa tematica de prezentare a "Civilizatiei lemnului", un nou sector din muzeu gazduieste un numar de 15 sculpturi monumentale realizate de autori romani si straini contemporani, in a caror opera se regaseste traditia populara a sculpturii in lemn. Monumentele reprezinta creatiile premiate la cele trei editii ale Festivalului de sculptura monumetala "Constantin Brancusi" (1992, 1993, 1994), creatii pe care Muzeul in Aer Liber le-a integrat patrimoniului sau traditional.


Privite in ansamblul lor, exponatele ilustreaza inventivitatea taranilor romani, iar eforturi au fost facute pentru a recrea ambientul original al fiecarui exponat. Exista note explicative si panouri pentru lamurirea vizitatorilor. Puteti alege sa vedeti doar ce va intereseaza, urmand o serie de circuite planificate, care acopera distante variabile. Aveti, de asemenea, posibilitatea de a lua un ghid care sa va indrume si de a face o plimbare cu trasura in jurul parcului. Sau poate veti dori, pur si simplu, sa hoinariti. De asemenea, muzeul gazduieste o multime de evenimente unice, festivaluri, manifestari gastronomice, targuri si simpozioane. Unul dintre cele mai importante este dedicat mestesugarilor si aduce in fiecare luna august patru zile de spectacole si demonstratii.

Sursa fotografie: asotiatiaprodusinsibiu.ro
 



"Lumea magica a satului traditional si spirit romanesc autentic – Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, un loc perfect pentru relaxare" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Lumea magica a satului traditional si spirit romanesc autentic – Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, un loc perfect pentru relaxare COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania