7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Salata de cartofi si ridichi

Salata de cartofi si ridichi

Salata de cartofi fierti cu ceapa verde, ridichi si verdeturi. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 2 voturi

Urme ale unor vremuri indepartate - ghetarii din Apuseni

Urme ale unor vremuri indepartate - ghetarii din Apuseni

Cu o inaltime care trece putin de 1400 de metri, Apusenii de nord, aflati la marginea de vest a Podisului Transilvaniei, iti ofera ocazia sa te desprinzi complet de lume. Sunt mult mai putin populati decat Apusenii de sud, iar salbaticia peisajului permite unora dintre carnivorele care au supravietuit in Romania – precum rasul si lupul, sa traiasca relativ netulburate. Majoritatea asezarilor sunt insirate in valea dintre Turda si Stei si pe langa soseaua care serpuieste catre nord, de la Stei la Oradea. Pe pantele din zonele inalte ale muntilor, catune cu gospodarii imprastiate par suspendate intr-un echilibru fragil. In afara lor, aici doar stanele mai sunt locuite. Locurile sunt de o frumusete tulburatoare insa, iar una dintre cele mai mari atractii din Apusenii de nord o reprezinta ghetarii din pesteri.

Ghetarul Scarisoara - cel mai mare ghetar subteran din Romania
Cel mai cunoscut dintre acestia este Ghetarul Scarisoara, prima pestera declarata monument al naturii din tara. Situat la aproximativ 6 kilometri nord de localitatea Garda de Sus, pe DN75, la vest de Campeni, este cel mai mare ghetar subteran din Romania si al doilea ca marime din Europa. Pestera s-a format in timpul glaciatiunilor, cand acesti munti erau acoperiti de zapada si gheata, deci are o vechime de peste 3.500 – 4.000 de ani. Reprezinta o incapere unica, cu o dezvoltare totala de 700 de metri, in mijlocul careia se afla un imens bloc de gheata, cu un volum de 80.000 de metri cubi. Fata superioara a blocului formeaza podeaua Salii Mari. In partea dreapta, acest planseu se frange intr-un tobogan abrupt de gheata, care da intr-o zona denumita "Biserica". Aceasta este zona turistica, restul fiind rezervatie stiintifica, cu doua sectoare distincte. In pestera este o temperatura constanta de -1°C tot timpul anului, care conserva gheata chiar si atunci cand afara temperaturile urca la 40°C.

Avenul Bortig - peste 150 de trepte pana la blocul de gheata

Al doilea ghetar ca marime din Romania este situat in apropierea localitatii Pietroasa, pe creasta de cumpana dintre Valea Galbena si Bazinul Padis - Cetatile Ponorului, din judetul Bihor. Ghetarul Bortig are un volum de 30.000 de metri cubi si se regaseste intr-un aven adanc de 55 de metri si lung de circa 150 de metri. Este o formatiune spectaculoasa, cu o intrare de 35 metri diametru, iar la baza acestui put de intrare se ajunge pe blocul imens de gheata, evidentiat pe o diferenta de nivel de 16 metri. Accesul pana la ghetar se face pe o scara din lemn cu peste 150 de trepte. In afara de ghetar, avenul are si o sala mare, in care se poate ajunge printr-o galerie scurta.

Ghetarul Focul Viu - raze scanteietoare ca de foc, reflectate in grupurile de stalagmite
Pestera Ghetarul Focul Viu daposteste al treilea bloc de gheata fosila ca marime din tara. Situata pe Valea Galbena, in apropiere de Varful Piatra Galbenii si Varful Cuculeul de Fier din Muntii Bihorului, la o altitudine de 1.165 de metri, pestera este alcatuita din doua sali, prima si cea mai mare fiind ocupata de imensul bloc de gheata, cu un volum de 25.000 de metri cubi si cu o varsta apropiata de a celui din Pestera Scarisoara. Accesul in pestera se face pe o scara de lemn ce coboara catre o galerie pana la Sala Mare, lunga de 68 de metri si lata de 46 de metri. Ghetarul rezista pe tot parcursul anului, deoarece tavanul salii este deschis, iar aerul rece se acumuleaza aici. Frumusetea pesterii este reprezentata de grupurile de stalagmite ce reflecta lumina soarelui, producand raze scanteietoare ca de foc, de unde si numele acesteia.

Ghetarul de la Vartop - cea mai veche urma a omului de Neanderthal din Romania

Tot pe raza comunei Garda de Sus din judetul Alba, spre Valea Garda Seaca, pe versantul vestic al muntelui, se afla Pestera Ghetarul de la Vartop. Desi mica, aceasta este una dintre cele mai frumoase pesteri din tara, datorita conservarii formatiunilor de depunere calcitica, foarte variate ca tip. Cunoscuta si sub denumirile de Pestera Minunata sau Ghetarul de la Casa de Piatra, reprezinta locul in care s-a gasit cea mai veche urma a omului de Neanderthal din Romania, de 22 cm lungime si 10,6 cm latime. Cercetarile efectuate la Institutul de Speologie din Cluj au relevat faptul ca momentul in care omul de Neanderthal a pasit si a lasat urma intr-o substanta moale s-a petrecut in urma cu 62.000 de ani. Intrarea este un portal de 15 metri latime si 5 metri inaltime, ce duce in mod descendent spre mai multe sali, fiecare dintre ele impodobita cu elemente specifice: Sala Ghetarului, Sala Domului, Sala Minunilor, Sala Mare, Sala Pasilor. Sala Ghetarului are 70 metri lungime, iar blocul de gheata aproximativ 1.600 de metri cubi.

Ghetarul de sub Zgurasti - cel mai mare lac subteran din Romania

Pe versantul abrupt ce coboara din Dealul Mununa spre Valea Ordancusii, la altitudinea de 921 m, tot pe raza localitatii Garda de Sus, se afla Pestera-aven Ghetarul de sub Zgurasti. Este unul din marile goluri subterane ale tarii, ce depaseste 5 km lungime, are galerii si formatiuni extraordinare si adaposteste cel mai mare lac subteran din Romania. Lung de 80 de metri, acesta are o limpezime ce permite sa se vada clar stalagmitele inundate, la o adancime de 12 metri. De asemenea, in aceasta pestera a fost semnalat un interesant fenomen meteorologic, si anume formarea cetii in cadrul fasciculului de raze luminoase care patrund pe gura pesterii la ora pranzului, presupunandu-se ca este vorba de un proces de condensare a apei in jurul ionilor in formare. Pestera-aven Ghetarul de sub Zgurasti este o pestera foarte dificila, recomanda numai echipelor de speologi foarte versati.

Sursa fotografie: http://dorin1973.wordpress.com
 



"Urme ale unor vremuri indepartate - ghetarii din Apuseni" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Urme ale unor vremuri indepartate - ghetarii din Apuseni COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania